oprac. Marta Kutkowska| 
aktualizacja 

To największy błąd w gotowaniu jajek. Lepiej nigdy go nie popełniaj

101

Wielkanoc za pasem. Przed nami dni gorących, świątecznych przygotowań. Tradycyjnie na polskich stołach będzie królowało jajko w wielu odsłonach. Zanim zaczniesz szykować dania z jajek, sprawdź, czy gotujesz je w poprawny sposób.

To największy błąd w gotowaniu jajek. Lepiej nigdy go nie popełniaj
Jak poprawnie ugotować jajko? Poznaj ten trik (Adobe Stock)

Sałatka jarzynowa, tradycyjny żur, faszerowane jaja, domowy majonez. Trudno wyobrazić sobie święta bez jajek. Wydawać by się mogło, że ich gotowanie to najprostsza czynność pod słońcem. Tymczasem okazuje się, że wielu z nas robi to źle. Poznaj nasz trik na perfekcyjnie ugotowane jajka i przygotuj najlepsze śniadanie wielkanocne dla swojej rodziny.

Jak prawidłowo ugotować jajka?

Tobie też na pewno zdarzyło się w pośpiechu wyjąć jajka z lodówki i wrzucić je do wrzątku. Niestety, w ten sposób sprawimy, że skorupka pęknie, a zawartość jajka rozleje się w garnku. Dlatego po wyjęciu z lodówki warto jajko na chwilę odłożyć na blat, by nieco się rozgrzało. W ten sposób zniwelujemy różnicę temperatur, która powoduje pękanie skorupki.

Chcesz mieć pewność, że jajko nie pęknie w gotowaniu? Wypróbuj sprawdzony trik naszych babć. Nakłuj je od góry wykałaczką lub igłą. Możesz także dodać do wody łyżkę soku z cytryny. 

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Zanim zabierzemy się do gotowania, warto sprawdzić, czy nasz produkt jest świeży, zwłaszcza jeśli pochodzi np. bezpośrednio od rolnika.

Wykonaj prosty test. Jajko wrzuć do zimnej wody i obserwuj, jak się zachowuje. Jeśli płasko opada na dno - jest zupełnie świeże i można je wykorzystać np. do jajecznicy lub usmażyć na miękko. Jeśli jajko przechyla się na boki lub stoi, prawdopodobnie ma kilka tygodni - wtedy lepiej ugotować je na twardo.

Uwaga, jeśli jajko dryfuje po powierzchni, trzeba je natychmiast wyrzucić. Oznacza to bowiem, że jest zepsute i nie nadaje się do spożycia. Pamiętaj, warto sprawdzać świeżość jajek nawet mimo zapewnień producenta o terminie przydatności do spożycia.

Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić