Cynamon od wieków jest wykorzystywany w medycynie chińskiej. Ta przyprawa posiada właściwości rozkurczowe, niszczy drobnoustroje oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Spożywanie potraw z dodatkiem cynamonu wpływa korzystnie na trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i działa rozgrzewająco
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Cynamon zawiera znaczne ilości kumaryny. Jest to substancja stosowana jako dodatek aromatyczny w przemyśle spożywczym. Dodaje się ją również do kosmetyków i wyrobów tytoniowych. Ten związek wyzwala przyjemny zapach skoszonego siana. Niestety, nadmiar kumaryny w organizmie jest bardzo niebezpieczny dla naszej wątroby. Zbyt duża ilość tej substancji może doprowadzić nawet do nowotworu lub marskości tego narządu.
Według prawa Unii Europejskiej maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny w żywności to 2g na kg produktu. Jeśli chodzi o cynamon, to nie ma ściśle określonego limitu zawartości kumaryny w tej przyprawie.
Bezpieczna ilość cynamonu jaką może spożyć osoba dorosła w ciągu doby to maksymalnie około 1/6 płaskiej łyżeczki.
Najwięcej kumaryny zawiera chińska odmiana cynamonu o nazwie Cassia. Ten rodzaj cynamonu jest najczęściej dodawany do żywności ze względu na jego niską cenę. Cynamon cejloński jest zdrowszy ponieważ posiada najmniej szkodliwej dla organizmu kumaryny. Jeżeli sięgasz po produkty zawierające cynamon, wybieraj te, które nie mają w swoim składzie jego chińskiej odmiany.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.