Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol, zapobiega miażdżycy

49

Każdy wędkarz cieszy się, gdy złowi tę okazałą i zdrową rybę. Jest podobna do karpia, ale pozbawiona nielubianego przez wielu mułowatego posmaku. Tołpyga nazywana jest "oczyszczaczem wód" i zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, które powinny zwrócić na nią naszą kulinarną uwagę.

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol, zapobiega miażdżycy
Wędkarze cieszą się, gdy złowią tołpygę. Dużo smaczniejsza i zdrowsza niż karp (Licencjodawca, RicoK)

Właściwości odżywcze tołpygi

Tołpyga zawiera białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (mają korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy), witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12 - pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wpływają na przemianę materii oraz odgrywają kluczową rolę w procesie wytwarzania energii w organizmie) i żelazo (niezbędne do produkcji hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu do komórek).

Jest bogata również w wapń (mający kluczowe znaczenie dla zdrowia kości i zębów oraz pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni), selen (ważny mikroelement, który działa jako przeciwutleniacz i wspiera funkcjonowanie tarczycy), witaminę E (będącą silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed uszkodzeniami) oraz witaminę A (pomagającą w zachowaniu zdrowia skóry, wzroku oraz odporności).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Przeciwwskazania do spożywania tołpygi

Podobnie jak inne gatunki ryb, tołpyga może gromadzić pewne metale ciężkie, takie jak rtęć, zwłaszcza gdy pochodzi z zanieczyszczonych wód. Dlatego osoby szczególnie narażone na działanie metali ciężkich oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ograniczyć spożywanie tołpygi pochodzącej z niepewnych źródeł.

Jak przyrządzić tołpygę?

Tołpyga doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia czy smażenia. Jej delikatne mięso sprawia, że można eksperymentować z różnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, przyrządzona z dodatkiem kopru i trawy cytrynowej oraz skropiona sokiem z cytryny, stanowi pyszny i zdrowy posiłek. Świetnie komponuje się właściwie ze wszystkimi warzywami! Jest przy tym niskokaloryczna.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić