Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Paulina Antoniak
Paulina Antoniak | 

Nazywają go kurczakiem z drzewa. Właśnie rozpoczął się sezon

3

Ten rodzaj grzyba robi ostatnio furorę na polskich stołach, a nazywany jest kurczakiem z drzewa. Mowa o żółciaku siarkowym, na którego sezon właśnie się zaczyna. Jak go rozpoznać i przyrządzić, by smakował jak najlepiej? Podpowiadamy.

Nazywają go kurczakiem z drzewa. Właśnie rozpoczął się sezon
Żółciak siarkowy zwany kurczakiem z drzewa (Pixabay)

Najczęściej grzyby zbieramy jesienią, jednak doświadczeni grzybiarze wiedzą, że także wcześniej można znaleźć w lasach prawdziwe skarby. Do tej grupy zaliczyć można z pewnością żółciaka siarkowego, który jest pasożytem drzewnym, porastającym chore pnie drzew, podobnie jak huba.

Jak sama nazwa wskazuje, grzyb ma intensywnie żółty kolor. W smaku przypomina kurczaka, dlatego też przez wielu jest nazywany kurczakiem z drzewa. W ostatnim czasie jego popularność wśród dań na polskich stołach jest coraz większa.

Zbieram te grzyby już od kilku lat. Pokazał mi je kolega - mówi w rozmowie z "Faktem" pan Artur z Kołobrzegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Żółciak siarkowy. Jak go przyrządzić?

Nie przypomina w smaku innych grzybów, to na pewno czyni go oryginalnym. Kiedyś, gdy znajdowałem drzewo, na którym rosły te grzyby, to w zasadzie tylko ja je ścinałem. Teraz coraz częściej zdarza mi się trafiać na drzewa, z których już wszystkie grzyby już zostały wycięte. Po prostu robi się coraz większa konkurencja w ich zbieraniu - tłumaczy mężczyzna.

Należy pamiętać, że zbiera się młode okazy, które są jeszcze miękkie. Później robią się twarde i niejadalne. Sposobów na przyrządzenie żółciaka jest bez liku, ale najważniejsze jest to, aby najpierw go obgotować, gdyż na początku wydziela nieprzyjemny siarkowy zapach.

- Mnie najlepiej smakuje, kiedy przyrządzę go jak kotlet schabowy, w panierce. Kiedy podaję go gościom, niektórym trudno uwierzyć, że jedzą grzyb, a nie kotlet z kurzego filetu - podsumowuje pan Artur w rozmowie z "Faktem".

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić