Sos sojowy składa się z soi, ziaren zbóż i wody. Jest zużywany głównie w kuchni azjatyckiej, ale coraz popularniejszy jest też w Polsce. Nadaje potrawom charakterystyczny słony smak i dostarcza do naszego organizmu wiele cennych elementów.
Można do nich zaliczyć m.in.: witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, sód, błonnik pokarmowy, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Smak i prozdrowotne właściwości sosu sojowego są uzależnione od sposobu, w jakiś został przyrządzony. Żeby wybrać wartościowy produkt, należy przede wszystkim zwracać uwagę na skład umieszczony na jego opakowaniu. Najzdrowszy będzie sos sojowy, który ma jak najkrótszą listę składników i nie zawiera sztucznych polepszaczy smaku i zapachu oraz substancji konserwujących.
Sos dobrej jakości usprawnia proces trawienny, a także korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, wzmacniając tym samym ich odporność. Zburzona mikroflora bakteryjna sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie i może wywoływać takie dolegliwości przewodu pokarmowego jak wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, biegunka i nadmierne wydzielanie gazów. Sos sojowy łagodzi również objawy reakcji alergicznych i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obecność witamin należących do grupy B sprawia, że azjatycka przyprawa poprawia kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Ta cenna witamina wpływa także pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Wzmacnia koncentrację, pamięć i zdolność kojarzenia faktów. Z kolei zawarty w sosie sojowym błonnik przyspiesza przemianę materii, usprawnia perystaltykę jelit i pomaga otyłym osobom pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Sos sojowy jest zdrowszą alternatywą dla soli. Zamiast dosalać potrawy, zdecydowanie lepiej do ulubionych dań dodać kilka kropli sosu sojowego. Pamiętajmy, że nadmiar soli w diecie podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, osteoporozy, nowotworu żołądka i kamicy nerkowej.