Większość Polaków nie wyobraża sobie menu bez pomidorów, także w wersji sokowej. Są bardzo smaczne i łatwo dostępne przez cały rok, pasują do niezliczonej ilości potraw i posiadają bardzo szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. W pomidorach znajdziemy m.in. witaminy C, E, i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, miedź, brom, żelazo, magnez, kobalt, błonnik pokarmowy, beta-karoten czy likopen.
Zobacz także: Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś
Dzięki zawartości wielu cennych elementów, pomidory podnoszą odporność na sezonowe infekcje, wzmacniają serce, chronią przed nadciśnieniem, poprawiają trawienie oraz usprawniają pracę układu nerwowego w tym naszego mózgu. Żeby w pełni skorzystać z ich dobroczynnego działania, warto regularnie sięgać po świeży sok przygotowany na bazie tych pysznych czerwonych warzyw. Jedną z najcenniejszych substancji, jaką znajdziemy w pomidorach, jest likopen, należący do najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Jego najbogatszym źródłem są pomidory poddane w obróbce termicznej, czyli takie produkty jak przecier, koncentrat czy sok pomidorowy.
Likopen niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz poprawia pamięć i koncentrację. Stała obecność soku pomidorowego w codziennej diecie wpływa również korzystnie na stan naszej skóry i paznokci, przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, a także pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji i pozbyć się złogów pokarmowych zalegających w jelitach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zanim jednak sięgniemy po sok pomidorowy, powinniśmy się upewnić, że nie zawiera zbyt dużej soli, cukru i innych szkodliwych dla naszego zdrowia dodatków. Żeby tego uniknąć, nektar z pomidorów najlepiej przygotować samodzielnie, dodając do niego zdrowe przyprawy takie jak bazylia, czosnek, chilli czy czarny pieprz.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.