Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Popularny wśród Polaków. Nie do wiary, jak działa na serce i mózg

58

Są bardzo popularne w naszym kraju, ponieważ doskonale sprawdzają się jako podstawowy składnik zupy pomidorowej, sałatki, ketchupu i sosu do makaronu. Wprawdzie świeże pomidory należy uznać za zdrowe, ale jak się okazuje, o wiele bardziej wartościowe są warzywa poddane obróbce termicznej w formie domowego soku pomidorowego. Dowiedz się, dlaczego powinieneś włączyć ten napój do codziennego jadłospisu.

Popularny wśród Polaków. Nie do wiary, jak działa na serce i mózg
Właściwości soku pomarańczowego (Jana Milin)

Większość Polaków nie wyobraża sobie menu bez pomidorów, także w wersji sokowej. Są bardzo smaczne i łatwo dostępne przez cały rok, pasują do niezliczonej ilości potraw i posiadają bardzo szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. W pomidorach znajdziemy m.in. witaminy C, E, i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, miedź, brom, żelazo, magnez, kobalt, błonnik pokarmowy, beta-karoten czy likopen.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów, pomidory podnoszą odporność na sezonowe infekcje, wzmacniają serce, chronią przed nadciśnieniem, poprawiają trawienie oraz usprawniają pracę układu nerwowego w tym naszego mózgu. Żeby w pełni skorzystać z ich dobroczynnego działania, warto regularnie sięgać po świeży sok przygotowany na bazie tych pysznych czerwonych warzyw. Jedną z najcenniejszych substancji, jaką znajdziemy w pomidorach, jest likopen, należący do najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Jego najbogatszym źródłem są pomidory poddane w obróbce termicznej, czyli takie produkty jak przecier, koncentrat czy sok pomidorowy.

Likopen niszczy szkodliwe wolne rodniki, opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz poprawia pamięć i koncentrację. Stała obecność soku pomidorowego w codziennej diecie wpływa również korzystnie na stan naszej skóry i paznokci, przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, a także pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji i pozbyć się złogów pokarmowych zalegających w jelitach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Co się dzieje, gdy codziennie pijesz sok pomidorowy?

Zanim jednak sięgniemy po sok pomidorowy, powinniśmy się upewnić, że nie zawiera zbyt dużej soli, cukru i innych szkodliwych dla naszego zdrowia dodatków. Żeby tego uniknąć, nektar z pomidorów najlepiej przygotować samodzielnie, dodając do niego zdrowe przyprawy takie jak bazylia, czosnek, chilli czy czarny pieprz.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić