Fasola najlepiej zaspokaja głód. Nie tylko, podobnie jak mięso, jest bogata w białko, ale ma również duże pokłady błonnika, dzięki któremu szybciej i dłużej czujemy się syci. Wpływa to na liczbę kalorii zjadanych w ciągu dnia, co ostatecznie prowadzi do utraty zbędnych kilogramów - informuje "Daily Mail".
*43 mężczyzn podzielono na dwie grupy. *Jedna z nich dostała posiłek oparty na mięsie, a druga na roślinach strączkowych. Dania miały taką samą kaloryczność i podobną zawartość białka, Osoby, które zjadły fasolę i groch, podczas kolejnego posiłku przyjęły o 12 proc. mniej kalorii, ponieważ wciąż czuły się syte. Według autorów badania to argument za dietą na bazie warzyw. Może to oznaczać, że coraz bardziej popularny fleksitarianizm faktycznie będzie hitem w 2017 roku.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.