Dźwignia białkowa
Dźwignia białkowa to hipoteza żywieniowa, według której istnieje mechanizm, który reguluje ilość spożywanego białka w celu zaspokojenia zapotrzebowania organizmu.
W praktyce oznacza to, że jeśli dieta jest uboga w białko, organizm może dążyć do spożywania większej ilości kalorii, by dostarczyć sobie odpowiednią jego ilość. Mechanizm ten może prowadzić w konsekwencji do nadwagi i otyłości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyniki najnowszych badań
Badania opublikowane w czasopiśmie Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences rzucają nowe światło na problematykę dźwigni białkowej.
Autorzy pracy wskazują na rosnące dowody, że negatywny efekt dźwigni białkowej jest pogłębiony przez czynniki takie jak kultura spożywania przetworzonej żywności oraz zmieniające się zapotrzebowanie na białko w różnych etapach życia (którego mechanizm dźwigni nie zauważa).
W miarę starzenia się nasze naturalne zapotrzebowanie na białko może się zmniejszać, co w połączeniu z innymi czynnikami, takimi jak spadek aktywności fizycznej i niższy wydatek energetyczny, może zwiększać ryzyko otyłości.
Badania wskazują również, że mechanizm dźwigni białkowej ma wpływ na dzieci i nastolatków. Wysokobiałkowe diety podawane we wczesnym dzieciństwie mogą prowadzić do zwiększonych wymagań białkowych w przyszłości.
Czy białko jest korzystne dla zdrowia?
Wysokobiałkowe diety, choć skuteczne w przypadku chęci uzyskania krótkotrwałej utraty wagi, mogą prowadzić do niedoborów innych kluczowych składników odżywczych.
Białka dostarczane w nadmiarze mogą być przekształcane przez organizm w energię zamiast być wykorzystywane do syntezy nowych białek, co może prowadzić do obciążenia narządów takich jak wątroba i nerki. Ponadto, produkty przemiany białek mogą powodować zakwaszenie organizmu, które sprzyja rozwijaniu się stanów zapalnych oraz obciąża układ wydalniczy.
W świetle powyższych spostrzeżeń ważne jest, aby dążyć do zrównoważonej diety, dostarczającej odpowiednich ilości wszystkich składników odżywczych. Zamiast koncentrować się wyłącznie na jednym składniku, jakim jest białko, warto zwrócić uwagę na całość diety i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach.