Jeśli przygotujesz boczek we właściwy sposób, w każdych warunkach zachowa on swoją spiralną formę. Możesz go spożywać jako osobną przekąskę albo potraktować jako pyszny element pełnego posiłku.
Przeczytaj także: Przepis na pancakes z kawałkami czekolady. Nie musisz dodawać nadzienia
Przepis na skręcony boczek. Potrzebne składniki
- 10 plasterków boczku
- szczypta brązowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- łyżka miodu
Przeczytaj także: Przepis na jajeczną pastę. Jeden składnik sprawia, że smakuje wyjątkowo
Przepis na skręcony boczek. Sposób przygotowania
- Owiń pojedyncze plasterki boczku wokół patyczków do szaszłyków.
- Wyłóż blachę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ułóż na niej patyczki z boczkiem tak, by zachować minimalny odstęp i zapobiec sklejeniu się plasterków.
- Piecz boczek w temperaturze 190 stopni Celsjusza, aż stanie się zarumieniony. Następnie wyjmij i odstaw blachę.
- Po wyjęciu plasterków zmieszaj pozostałe składniki tak, aby utworzyły jednolitą masę. Następnie posmaruj nią każdy z plasterków i piecz jeszcze przez 8-10 minut.
Przeczytaj także: Przepis na ciasteczka owsiane bez pieczenia. Przygotuje je nawet amator
Po wyjęciu patyczków plasterki boczku będą nie tylko chrupiące, lecz także utrzymają swój niezwykły kształt. Jeśli wolisz, aby stały się elementem pełnego posiłku, możesz owinąć je wokół pokrojonych bułeczek lub podawać z jajecznicą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.