Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na skręcony boczek. Pyszna i chrupiąca przekąska dla każdego

1

Jesteś miłośnikiem boczku, ale znudziło ci się jego "zwykłe" wydanie? Oto nowy sposób przygotowania tego przysmaku, który na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. Jeśli preferujesz kuchnię roślinną, z powodzeniem możesz zastosować wegański zamiennik.

Przepis na skręcony boczek. Pyszna i chrupiąca przekąska dla każdego
Przepis na skręcony boczek z pewnością przypadnie go gustu tobie, jak i każdemu, kogo poczęstujesz (Getty Images)

Jeśli przygotujesz boczek we właściwy sposób, w każdych warunkach zachowa on swoją spiralną formę. Możesz go spożywać jako osobną przekąskę albo potraktować jako pyszny element pełnego posiłku.

Przepis na skręcony boczek. Potrzebne składniki

  • 10 plasterków boczku
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu

Przepis na skręcony boczek. Sposób przygotowania

  • Owiń pojedyncze plasterki boczku wokół patyczków do szaszłyków.
  • Wyłóż blachę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ułóż na niej patyczki z boczkiem tak, by zachować minimalny odstęp i zapobiec sklejeniu się plasterków.
  • Piecz boczek w temperaturze 190 stopni Celsjusza, aż stanie się zarumieniony. Następnie wyjmij i odstaw blachę.
  • Po wyjęciu plasterków zmieszaj pozostałe składniki tak, aby utworzyły jednolitą masę. Następnie posmaruj nią każdy z plasterków i piecz jeszcze przez 8-10 minut.

Po wyjęciu patyczków plasterki boczku będą nie tylko chrupiące, lecz także utrzymają swój niezwykły kształt. Jeśli wolisz, aby stały się elementem pełnego posiłku, możesz owinąć je wokół pokrojonych bułeczek lub podawać z jajecznicą.

Zobacz także: Zobacz też: Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić