Jak podaje córka małżeństwa Ng Ai Lee, jej rodzice zatruli się rybą, którą zakupił jej ojciec w lokalnym sklepie rybnym. Dla 83-letniej matki ryba okazała się zabójcza, z kolei 84-latek wciąż walczy w szpitalu o życie.
Moi rodzice kupowali ryby od tego samego sprzedawcy przez wiele lat - wyznaje córka.
- Nie kupiłby czegoś, wiedząc, że zjedzenie tego naraziłoby ich życie na niebezpieczeństwo- dodaje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kobieta zmarła przez zjedzenie ryby rozdymki
Ling Tian Soon, przewodniczący zdrowia i wspólnoty Johor w południowej Malezji przekazał, że niedługo po tym jak małżeństwo umyło i ugotowało rybę, Lim Siew Guan zaczęła mieć dreszcze i trudności z oddychaniem.
Godzinę później jej mąż także doświadczył podobnych objawów- mówił Ling Tian Soon.
Czytaj także: Nie żyje Ryszard Gajos. Miał 75 lat
Parę zawiózł do szpitala ich syn, wkrótce jednak jego matka zmarła. Jako przyczynę śmierci podaje zatrucie pokarmowe spowodowane uwolnieniem się silnych toksyn do organizmu.
Córka Ng Ai Lee mieszka w Kuala Lampur. Wyznała, że bardzo się spieszyła, by móc być przy swojej matce, jednak spóźniła się i zastała kobietę już martwą.
Byłam załamana (...) Ból i emocje, jakie wtedy czułam są nie do opisania, ponieważ w ogóle się tego nie spodziewałam - mówi córka.
Poinformowała, że jej ojciec obecnie znajduje się w śpiączce i lekarze walczą, by przeżył.
Jestem przygotowana na najgorsze, bo lekarz powiedział nam, że nawet jeżeli tata przeżyje, to już nigdy nie będzie taki sam jak wcześniej ze względu na swój podeszły wiek - dodaje Lee.
Ryba rozdymka może zawierać w sobie potencjalnie groźne i toksyczne substancje, które niestety mogą prowadzić nawet do śmierci. Nie pomoże tutaj ani mrożenie ryby, ani jej gotowanie.
Na truciznę, jeżeli jest w rybie, organizm może zareagować już w ciągu 20 minut.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.