Kamil Sikora
Kamil Sikora| 
aktualizacja 

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka

468

Chociaż warzywa powinny być stałym elementem naszego jadłospisu, to najwięcej właściwości zdrowotnych mają w świeżej postaci. Co więcej, okazuje się, że marynowane, kiszone czy konserwowe produkty mogą w niektórych przypadkach nam poważnie zaszkodzić.

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka
Marynowane warzywa, pikle i kiszonki mogą uderzyć w żołądek (Borisenkov Andrei)

Marynowane i konserwowe produkty przygotowuje się z dodatkiem octu. W ten sposób możemy mieć w naszej spiżarni marynowane grzybki, konserwowe ogórki, marynowaną dynię czy cukinię. Warto jednak pamiętać, że duże spożycie octu spirytusowego działa drażniąco na nasz układ pokarmowy, dlatego zdecydowanie lepiej sięgać po ocet jabłkowy. Dodatkowo w tak przygotowanych przetworach znajdziemy duże ilości soli. Z kolei konserwowe ogórki przygotowuje się z solidną porcją cukru.

Światowa Organizacja Zdrowia uznała proces marynowania za potencjalnie kancerogenny ze względu na negatywne działanie octu na komórki krwi oraz właśnie bogactwo soli.

W ''American Association for Cancer Research'' zostały opublikowane wyniki metaanalizy, z której wynika, że regularne spożywanie marynowanych warzyw może zwiększać ryzyko rozwoju niebezpiecznego nowotworu, jakim jest rak żołądka. Inne, trwające 11 lat badanie Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, w którym wzięło udział 40 tys. mieszkańców Japonii w średnim wieku, potwierdziło, że u jednego na 500 mężczyzn, których dieta obfitowała w duże ilości soli, w ciągu roku rozwinie się rak żołądka. W przypadku kobiet – u jednej na 300.

Z marynowanych i konserwowych przetworów powinny zrezygnować osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, insulinoopornością, anemią, wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także zmagające się z problemami trawiennymi, takimi jak np. zgaga czy wzdęcia.

A co w takim razie z kiszeniem? Chociaż kiszone warzywa to naturalne probiotyki pełne cennych witamin i składników mineralnych, to do ich przygotowania również używamy ogromnych ilości soli. Nie musisz jednak z nich rezygnować, ale lepiej zachowaj umiar, gdy po nie sięgasz. Kiszonki w diecie powinny na pewno ograniczyć osoby cierpiące na choroby serca, choroby nerek, zmagające się z nadciśnieniem, pacjenci z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić