Zupa ogórkowa to jedna z najlepszych i najpopularniejszych polskich zup. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis, który może nieco się różnić od innych. Swoim sposobem na ogórkową podzieliła się niedawno Magda Gessler.
Czytaj także: Deser z trzech składników. Dzieci będą zachwycone
Słynna restauratorka poleciła, aby nie ścierać ogórków kiszonych. Zamiast tego, zdaniem Magdy Gessler warto pokroić je w plastry. Nadadzą niesamowity aromat i będą także pięknie prezentowały się na talerzu.
Zupa ogórkowa Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 40 dag wieprzowiny, np. żeberek
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 por
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- 5-6 ogórków kiszonych
- sól i pieprz dla smaku
- 3 łyżki śmietany
- koperek
Czytaj także: Wystarczą trzy składniki. Przepis na chlebek lodowy
Zupa ogórkowa Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Mięso dobrze opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą.
- Obierz pietruszkę i seler, dodaj do wody z mięsem.
- Do wywar dołóż także oczyszczony por i wszystko gotuj przez około godzinę.
- Marchew i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Z wywaru wyjmij warzywa (seler, pietruszkę oraz por) i dodaj marchewkę z ziemniakami.
- Gotuj przez około 15 minut.
- Ogórki kwaszone pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy.
- Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie zestaw z panika.
- Do śmietany dodaj odrobinę gorącej zupy i rozmieszaj. Całość dolej do zupy.
- Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.