Jesień to idealny czas na kiszonki. Wspomagają odporność, a ci, którzy dbają o linię mogą zainteresować się właściwościami odchudzającymi kimchi. Przepis nie jest trudny i można go udoskonalać ulubionymi dodatkami.
Przepis na kimchi. Potrzebne składniki:
Przepis na kimchi. Sposób wykonania:
- Przygotuj dwulitrowy słoik
- Kapustę umyj i porwij na kawałki o wielkości ok 5 cm
- 35 g soli rozpuść w litrze wody, wrzuć tam kapustę, przykryj talerzem tak, by kapusta w zalewie była dociśnięta i odstaw na 5 godzin, po upływie połowy czasu zamieszaj
- Kapustę odcedź i wypłucz na sicie
- Imbir, dymki, czosnek pokrój w cienkie plastry
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier i paprykę
- W tak powstałej marynacie wymieszaj dokładnie wszystkie warzywa
- Włóż kapustę do słoika
- W 750 ml wody rozpuść 1 i 1/2 łyżeczki soli, wlej ją powoli do warzyw i zakręć słoik
- Kapusta będzie gotowa za 2-4 dni
Zobacz także: Zobacz też: Kimchi - najzdrowsze danie świata
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl