Przepis na kotlety mielone z żółtym serem. Urozmaicenie tradycyjnego obiadu

46

Nawet najsmaczniejszy kotlet mielony może się "przejeść", gdy często podajemy go na obiad. Aby móc dalej cieszyć się smakiem ulubionej potrawy, warto dodać pewien specjalny składnik. Znajdzie się w większości lodówek w polskich domach – to ser żółty.

Przepis na kotlety mielone z żółtym serem. Urozmaicenie tradycyjnego obiadu
Przepis na kotlety mielone z żółtym serem pozwoli ci dalej cieszyć się twoim ulubionym posiłkiem (Getty Images)

Kotlety mielone to przysmaki, które pozwolą ci zaspokoić apetyt i dostarczyć swojemu organizmowi energię. Do ich smaku doskonale pasuje ser żółty. Jeśli preferujesz kuchnię wegańską, spokojnie możesz zastąpić wybrane składniki roślinnymi lub bezmlecznymi odpowiednikami.

Przepis na kotlety mielone z żółtym serem – potrzebne składniki

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego – polecamy indycze lub wieprzowe
  • jedno jajko
  • siedem plasterków żółtego sera
  • dwie szklanki bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • jedna cebula
  • dwie łyżki oleju do smażenia

Przepis na kotlety mielone z żółtym serem – sposób przygotowania:

  • Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. Tak przygotowaną pomieszaj z żółtkiem i białkiem z jajka, przyprawami oraz łyżką bułki tartej.
  • Dokładnie zmieszaj składniki, a następnie uformuj je w kule. Jeśli kotlety będą się rozpadać, dodaj do nich kolejną łyżkę bułki tartej.
  • Zrób w każdym z kotletów wgłębienie, w którym umieścisz ser żółty. Żeby łatwiej zmieścił się do środka, potnij każdy plasterek na mniejsze kawałki, a następnie przykryj mięsem, starannie zlepiając brzegi.
  • Gdy już zlepisz brzegi tak, by nie było widać sera, dwukrotnie obtocz każdy kotlet w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju i wolnym ogniu. Regularnie przekładaj je na obie strony tak, aby całość dokładnie się zarumieniła.

Do już usmażonych kotletów najbardziej pasują ryż, ziemniaki lub kasza. Dobrym pomysłem będzie także podanie potrawy z gotowanymi warzywami, surówką lub sałatką.

Zobacz także: Zobacz też: Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić