Serek topiony to pyszna pasta, którą możesz podać z pieczywem na śniadanie. Przygotowanie własnoręcznie domowego serka topionego jest proste i szybkie. Serek wychodzi aksamitny i delikatny w smaku. Do serka możesz dodać ulubione dodatki.
Przepis na domowy serek topiony. Potrzebne składniki:
- 60 g masła 82%
- 500 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Czytaj także: Spróbuj tego zamiast czipsów. Zdrowiej i smaczniej
Domowy serek topiony. Sposób wykonania:
- Twaróg rozdrobnij mikserem do gładkiej postaci
- Wymieszaj z jajkiem, sodą i solą
- Przełóż masę na patelnię nieprzywierającą i ciągle mieszając podgrzewaj, aby ser stał się płynny
- Dodaj pokrojone masło i zagotuj, ciągle mieszać. Masa powinna być jednolita i gładka. Zdejmij z palnika i przez około 5 minut mieszaj, aby ser się nieco schłodził
- Wszystko dokładnie wymieszaj tak, by nie było grudek
- Przełóż masę do szklanego naczynia lub małych foremek i po wystudzeniu wstaw do lodówki, aby zastygł. Do masy serowej możesz dodać posiekane zioła, szynkę, grzyby lub inne ulubione przyprawy
Czytaj także: Przepis na churros. Smak hiszpańskich wakacji w domu
Zobacz także: Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl