Awokado w diecie a ryzyko cukrzycy
Badanie, którego wyniki opublikowano w "The Journal of Nutrition", sugerują, że sposób, w jaki metabolizujemy pokarmy, może mieć kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.
Naukowcy skupili się na awokado ze względu na obecność w nim specyficznych metabolitów. Analiza wykazała, że awokado pozytywnie wpływa na równowagę cukru we krwi, choć nie u wszystkich osób ten efekt jest jednakowy.
Nie jest to pierwsze badanie, w którym badano wpływ awokado na poziom cukru we krwi. Wcześniej wykazano już, że spożywanie awokado przez Latynosów w USA wiąże się z 20-procentowym zmniejszeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu sześciu lat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inne zalety awokado
Awokado, oprócz swojego wpływu na poziom cukru we krwi, oferuje nam również inne korzyści zdrowotne.
Czytaj także: Odstaw raz na zawsze. W nadmiarze doprowadza do cukrzycy
Jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w obniżaniu złego cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL. Zawiera również potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi oraz flawonoidy i karotenoidy, które redukują stany zapalne w organizmie. Oznacza to, że jest składnikiem, który wielotorowo wspiera zdrowie serca.
Ten owoc jest również znaczącym źródłem błonnika, a więc jego spożywanie przyczynia się do lepszej pracy jelit i długotrwałego uczucia sytości, co jest istotne w kontekście kontroli masy ciała i zapobiegania otyłości. Awokado zawiera również gamę witamin (w tym witaminę K, E oraz witaminy z grupy B), minerałów i antyoksydantów. Wśród tych ostatnich znajdują się luteina i zeaksantyna, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu.
Pestka awokado
Choć często traktujemy ją jako niejadalny odpadek, pestka awokado ma wiele cennych składników odżywczych i pielęgnacyjnych, które sprawiają, że wyrzucanie jej do kosza jest przykrym marnotrawstwem.
Pestki awokado są bowiem bogate w przeciwutleniacze, w tym katechiny i procyjanidy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Zawierają też włókna i oleje, które mogą wspomagać trawienie i obniżać poziom cholesterolu.
Wystarczy zetrzeć ją na tarce i używać do posypywania dań. Nie tylko urozmaici ich smak (pestka ma posmak orzechowy), ale sprawi też, że będą znacznie zdrowsze.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.