Tłuszcze nasycone
Częste sięganie po tłuste potrawy zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego. Najbardziej szkodliwe są produkty bogate w tłuszcze nasycone, takie jak tłuste mięso czy gotowe dania. Tego rodzaju żywność powoduje większą produkcję żółci, wpływa na metabolizm bakterii obecnych w jelicie grubym i przyczynia się do powstawania kwasów wtórnych, które wykazują właściwości kancerogenne. Dieta bogata w tłuszcze nasycone to także jeden z czynników ryzyka raka piersi.
Czerwone mięso
Osoby regularnie jedzące wieprzowinę czy wołowinę są bardziej narażone na raka jelita grubego, żołądka i trzustki. Tę zależność potwierdziły wyniki wielu badań naukowych. Zdrowszym rozwiązaniem jest mięso drobiowe, które zawiera mniej hemu – substancji odpowiadającej za czerwony kolor mięsa. Hem może przyczynić się do uszkodzenia śluzówki jelita grubego i pobudzać bakterie obecne w tym odcinku układu pokarmowego do wytwarzania związków rakotwórczych.
Sól
Dodawanie zbyt dużej ilości soli do potraw podnosi ryzyko rozwoju nowotworu żołądka. Nadmiar soli może uszkodzić nabłonek żołądka i wywołać stan zapalny. Pamiętajmy, że sól występuje również w wędzonkach, konserwach mięsnych i rybnych, warzywach konserwowych, kostkach rosołowych, sosach i zupach w proszku, chipsach, fast foodach i gotowych mieszankach przypraw.
Alkohol
Napoje alkoholowe spożywane w nierozsądnych ilościach nie tylko szkodzą naszej wątrobie. Nadmiar alkoholu może prowadzić do rozwoju raka gardła, jamy ustnej, krtani przełyku i piersi. Dotyczy to szczególnie kobiet, ponieważ mają większą ilość wody w organizmie. Kobieta, która wypija taką samą ilość trunku, co mężczyzna o podobnej masie ciała, będzie miała większe stężenie alkoholu w krwiobiegu.
Orzechy i ziarna zbóż
Jeśli te produkty są przechowywane w nieodpowiednich warunkach, mogą zwiększać ryzyko raka wątroby. Niewłaściwa wilgotność powoduje powstawanie aflatoksyn, które są rakotwórcze. Dlatego ziarna zbóż i orzechy należy kupować ze sprawdzonych źródeł. Powinniśmy także zwracać uwagę na ich wygląd i upewnić się, że te produkty nie zawierają pleśni.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.