Paulina Antoniak
Paulina Antoniak| 

Jaka śmietana najlepsza do zupy? Bosacka podpowiada

9

Śmietana doskonale uzupełnia smak wielu potraw. Jednak ze względu na różny smak, konsystencję i zawartość tłuszczu, poszczególne jej rodzaje nadają się do różnych dań. Katarzyna Bosacka wyjaśnia różnice i podpowiada, jak jej używać, by nie zepsuć posiłku.

Jaka śmietana najlepsza do zupy? Bosacka podpowiada
Jaka śmietana do zupy? Bosacka podpowiada (AKPA, Pixabay)

Katarzyna Bosacka to polska prezenterka telewizyjna i publicystka oraz przede wszystkim osobowość medialna. Mimo że z wykształcenia jest polonistką, jej głównym obszarem zainteresowań jest żywność, ekologia i zdrowy styl życia.

Swoją wiedzą dzieli się z fanami m.in. za pośrednictwem mediów społecznościowych, gdzie udziela wielu porad przydatnych w codziennym życiu.

W ostatnim czasie na swoim profilu na Instagramie podzieliła się informacjami dotyczącymi śmietany i śmietanki. Jakie są między nimi różnice? I przede wszystkim do czego ich używać w kuchni?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego

Jaka śmietana najlepsza do zupy? Bosacka radzi

Na początku Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że śmietana powstaje z mleka ukwaszonego, natomiast śmietanka jest wytwarzana z mleka słodkiego. Śmietanka ma 30 proc. tłuszczu lub więcej, a śmietana zawiera go sporo mniej – 18 proc., 12 proc., a czasem 10 proc.

Podsumowując, śmietanka otrzymywana jest w wyniku odwirowania mleka, a śmietana to śmietanka ukwaszona w sposób naturalny lub w wyniku dodania bakterii.

Bosacka przypomniała, że z racji tego, iż między produktami są znaczne różnice, do jednych dań będzie pasowała śmietana, a do innych śmietanka.

Jak wskazuje ekspertka, kwaśna śmietana lepiej sprawdzi się do zup słodkich. Przykładem może być tutaj zupa dyniowa czy marchewkowa. Natomiast śmietanka, z uwagi na swój słodki smak, bardziej pasuje do zup kwaśnych - na przykład do ogórkowej. Chodzi bowiem o zrównoważenie smaków.

Jeśli natomiast chcemy ubić śmietanę, najlepiej sprawdzi się śmietanka 36 proc. Zwykła, kwaśna śmietana zwyczajnie się do tego nie nadaje.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić