Początek roku szkolnego zwiastuje czas, w którym wielu rodziców traci kontrolę nad zdrową dietą swoich dzieci.
W ciągłym pośpiechu, z powodu braku pomysłu na pełnowartościowe śniadania, często łatwiej dać dziecku parę złotych na drożdżówkę niż rano przygotowywać kanapki.
O tym, że takie nawyki nie sprzyjają zdrowiu w swojej rolce na Instagramie przypomniała Katarzyna Bosacka. Specjalizująca się w zdrowym żywieniu dziennikarka pokazała, jak przygotować zdrowe drugie śniadanie i co powinno znaleźć się w przygotowanej do szkoły kanapce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pamiętajcie, że w kanapce ważne żeby pieczywo było zdrowe. Więc jeśli bułka, to albo grahamka, szpinakowa, orkiszowa albo żytnia na zakwasie - zastrzega Katarzyna Bosacka.
Dziennikarka kolejno wymienia składniki, jakie oprócz dobrej jakości pieczywa powinny znaleźć się w zdrowym odżywczym śniadaniu.
Do tego dużo białka, twaróg, ryba. Chude mięso lub wędlina, jajko i bardzo dużo warzyw - podkreśla Bosacka.
I choć trudno odmówić jej racji, obserwatorzy kanału Katarzyny Bosackiej zwracają uwagę na dość istotny szczegół. Chodzi o dobrej jakości pieczywo, o którym dziennikarka wspomina na filmiku.
Zdrowego pieczywa ze świecą szukać. Że na zakwasie? Z ziarnami? Żytnia? E tam. Zakwas przeważnie dodają martwy, aby tylko był podany w składzie na opakowaniu, a lecą na spulchniaczach i polepszaczach. Zdrowe ziarna? Większość ziaren i orzechów na rynku jest zjełczała. Już samo to jest trucizną, a po upieczeniu to się tylko potęguje. Żytnie? I co z tego, jeśli to nawet prawda? Ale na spulchniaczach i polepszaczach - komentuje internautka powołując się na lekturę branżowego pisma dla piekarzy.
Wpis internautki inni użytkownicy komentują krótko: "jeśli chce się jeść dobrej jakości pieczywo, trzeba je samemu piec".
Czytaj także: Bosacka sprawdza jagodzianki. Będziesz w szoku
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.