Wigilia. Jakie dania można przygotować wcześniej?
Aby 24 grudnia nie siedzieć cały dzień w kuchni, niektóre dania można przygotować już wcześniej. Co można zrobić i co nie zepsuje się do świąt? Kilka wigilijnych smakołyków warto przyrządzić już wcześniej.
Niektóre dania wigilijne mogą poczekać kilka dni w lodówce lub zamrażalce. Jeśli znajdziemy wolną chwilę, to nic nie stoi na przeszkodzie, by już zacząć przygotowania.
Wigilia. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Te dania zrobisz już wcześniej
- Pierogi / uszka - do Wigilii mogą czekać w zamrażalce. Wystarczy, że po ulepieniu pierogów i uszek podgotujemy je, a następnie zamrozimy.
- Zakwas na barszcz czerwony.
- Piernik - ciasto piernikowe im dłużej leży, tym smaczniejsze. Można je zatem upiec już kilka dni przed świętami.
- Śledzie - mogą stać w zalewie nawet 2-3 dni przed Wigilią.
Dzień przed Wigilią można też przygotować sobie składniki do dań i ciast. Możemy np. obrać orzechy, grzyby, zmielić mak itd. Prace warto rozplanować, by 24 grudnia mieć jeszcze siłę na świętowanie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.