Frytki belgijskie to idealny pomysł na przekąskę lub dodatek do dań. Nie potrzebujesz wielu składników do ich wykonania i chyba każdy znajdzie je w swojej kuchni. Sekretem pysznych frytek belgijskich jest ich dwukrotne smażenie.
Przepis na frytki belgijskie. Potrzebne składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 2,5 litra oleju
- sól
Czytaj także: Przepis na sernik jaglany na zimno. Deser na szybko
Przepis na frytki belgijskie. Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i włóż je do garnka z zimną wodą
- Pokrój ziemniaki na kształt łódki lub w słupki (najlepiej, żeby miały ok. 1,5 cm grubości)
- Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury 130-140 stopni Celsjusza
- Frytki najlepiej smażyć partiami. Zbyt duża liczba frytek w jednej partii to jeden z najczęstszych błędów
- Kiedy olej będzie już rozgrzany do odpowiedniej temperatury, wrzuć pierwszą partię frytek
- Smaż ok. 8-10 minut
- Przełóż frytki do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
- Po ok. 20 minutach ponownie wrzuć frytki do oleju i smaż ok. 2 minuty
I gotowe! Belgijskie frytki można podawać z majonezem lub tzatzikami.
Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl