Te bułeczki są naprawdę proste, a smakują jak drożdżówki z kremem ze sklepu. Świetnie sprawdzą są jako deser do kawy albo przekąska do szkoły czy do pracy. Gotowe bułeczki można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe!
Czytaj także: Domowy chleb z patelni. Banalnie prosty przepis
Przepis na proste bułeczki. Składniki:
krem
- jajko
- 3 łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 300 ml mleka
Czytaj także: Napoleonka w 10 minut. Przepis hitem TikToka
ciasto
- 3 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- cukier wanilinowy
- łyżka drożdży w proszku
- 3 łyżeczki oleju
- jajko
- 200 ml ciepłego mleka
Czytaj także: Przepis na sernik chmurkę. Wystarczy mleko w proszku
Przepis na proste bułeczki. Wykonanie:
- Jajko wbij do rondelka dodaj cukier, cukier wanilinowy, mąkę kukurydzianą
- Gdy masa będzie już gładka i kleista dodaj mleko, wymieszaj
- Podgrzej na małym ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia masy
- Przełóż do miseczki, przykryj folią i odstaw do wystudzenia
- Suche składniki na ciasto wymieszaj, później dodaj olej, jajko i mleko
- Zagnieć cisto na gładko i odstaw do podwojenia objętości
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy na kwadrat o grubości 4-5 mm (możesz ciasto podzielić na mniejsze części)
- Na środek kwadratu wyłóż przygotowany wcześniej krem (możesz dodać również kawałki czekolady), krem powinien zająć 1/2 ciasta, by z obu stron zostały dwa boki mniej więcej tej samej szerokości
- Pozostałe dwie części załóż do środka
- Przetnij ciasto na równe części, by powstały bułeczki
- Przełóż na blachę do pieczenia, posmaruj żółtkiem i posyp odrobiną cukru
- Piecz 20-24 minut w 170 stopniach
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl