Szpitalna kuchnia to temat od zawsze budzący emocje, niestety głównie te negatywne. Posiłki w polskich szpitalach nie cieszą się dobrą opinią. Zazwyczaj porcje są małe, estetyka dań znikoma, a ich ogólna jakość pozostawia wiele do życzenia.
Dla wielu pacjentów spożywanie serwowanych na oddziałach potraw to przykry mus, by nie osłabnąć z głodu. Ciężko mówić tu jednak o osiąganiu sytości, a co dopiero o przyjemności z jedzenia czy nabieraniu sił dzięki pełnowartościowym składnikom.
Tak karmi się w szpitalu w Ostrołęce
Zdarzają się jednak wyjątki. Mazowiecki Szpital Specjalistyczny im. dr. Józefa Psarskiego w Ostrołęce postanowił wyjść naprzeciw potrzebom swoich pacjentów i zainwestować w jakościowe, zdrowe menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na facebookowym profilu placówki udostępniono ostatnio zdjęcia serwowanych na oddziałach dań i trzeba przyznać, że robią one wrażenie, a nawet pobudzają apetyt. Na fotografiach widzimy duże, kolorowe dania pełne świeżych warzyw i smakowicie wyglądającego mięsa.
Internauci, przyzwyczajeni do ubogich szpitalnych diet, nie kryją zdziwienia. "No szok" - komentuje pod postem ostrołęckiego szpitala jedna z użytkowniczek Facebooka. Głos zabrało też wiele osób, które miały już okazję spróbować nowego menu. Wszyscy jednogłośnie potwierdzają - jedzenie rzeczywiście jest pyszne.
Byłam niedawno i duża zmiana na plus.
Potwierdzam bardzo dobre jedzenie. Bardzo dobra opieka. Życzę utrzymania takiego poziomu.
Opieka i jedzenie super.
Mój mąż leżał teraz tydzień i był pełen podziwu co do posiłków, smaczne - piszą internauci.