Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Kawiarka - tania alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego

1

Aromatyczna mała czarna rodem z włoskiej kawiarni? Wbrew pozorom wcale nie musimy posiadać ekspresu ciśnieniowego, by przygotować taką kawę. Ciekawą alternatywą jest mniejsza i tańsza kawiarka.

Kawiarka - tania alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego
(Materiały prasowe)

Prawdziwi smakosze kawy z pewnością nie wyobrażają sobie dnia bez skosztowania małej czarnej. Przygotowanej w iście włoskim stylu - ze świeżo zmielonych ziaren, zachwycającej niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Taka kawa to zupełnie inne doznanie smakowe niż kopiasta łyżka zmielonej kawy zalana wrzątkiem czy zwykła rozpuszczalka. By zaparzyć włoskie espresso czy americano wcale nie potrzebujemy dużego i dość kosztownego ekspresu ciśnieniowego. Świetną alternatywą dla popularnego ekspresu jest o wiele tańsza i mniejsza kawiarka – włoski czajniczek użytkowany na kuchence lub taki typu elektrycznego. Czym różni się ekspres od kawiarki? Jak smakuje kawa z obu tych urządzeń? I jak w ogóle działa kafetiera?

(Materiały prasowe)

Kawiarka, kafetiera, makinetka – co to w ogóle jest?

Kawiarka to ciekawa alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego, ale czym w ogóle jest i na czym polega jej zasada działania? To urządzenie znane jest również jako kafetiera, kafeterka, maknietka, kupres i czajniczek moka. Ojczyzną kawiarki są Włochy, kraj słynący z pysznej kawy. Nie dziwi więc fakt, że przy pomocy kawiarki możemy zaparzyć prawdziwie włoską kawę, odpowiednio mocną i aromatyczną. Sprawdzi się w kuchni każdego kawosza, który nie chce naruszać domowego budżetu przez zakup ekspresu ciśnieniowego. Klasyczne włoskie kawiarki ciśnieniowe pozwalają na przygotowanie espresso lub americano, ale na rynku pojawia się coraz więcej modeli z dodatkowymi funkcjami, dzięki którym zaparzymy również cappuccino czy cafe latte.

Kafetierka przypomina wyglądem mały czajniczek, który w tej klasycznej wersji ustawia się na kuchence. Składa się z trzech podstawowych elementów:

  1. dolnego zbiornika na wodę,
  2. sitka na zmielone ziarna kawy,
  3. górnego zbiornika na zaparzoną kawę.

Podczas podgrzewania na kuchence, pod wpływem wysokiej temperatury, ciśnienie wypycha wrzącą wodę do górnej części kawiarki – woda przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą i trafia do górnego zbiorniczka już w postaci aromatycznego napoju. Cały proces parzenia trwa od 4 do 7 minut.

(Materiały prasowe)

Jak działają ekspres i kawiarka?

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe to zdecydowanie najbardziej zaawansowane urządzenia do parzenia kawy. Proces parzenia kawy w takiej maszynie ogranicza się zazwyczaj do podstawienia kubka czy filiżanki i wciśnięcia przycisku. Ekspres sam mieli ziarna kawy, pobiera odpowiednią ilość wody, doprowadza ją do wrzenia, następnie przepuszcza przez sitko ze zmieloną kawą i gotowy napar prowadzi prosto do podstawionego naczynia.

W przypadku parzenia kawy w kawiarce potrzeba nieco więcej pracy. Choć i tutaj, podobnie jak w ekspresie, kawa parzona jest metodą ciśnieniową. Do dolnego zbiornika należy wlać wodę do wyznaczonego poziomu, a na nim zamontować sitko wypełnione uprzednio zmielonymi ziarnami kawowca. Na sitko nakładamy górną część kawiarki, w której będzie gromadzić się zaparzona kawa. Stawiamy na kuchence, czekamy aż woda zacznie wrzeć, a górny zbiornik napełniać aromatycznym naparem. Gdy tylko usłyszymy charakterystyczny odgłos bulgotania, zdejmujemy kawiarkę z kuchenki i rozlewamy espresso prosto do filiżanek czy kubków.

Jaką kawiarkę wybrać?

Pierwsza kawiarka powstała w 1933 i do dzisiaj nie traci na swojej popularności. Zdecydowanie ma swoich zwolenników, którzy stawiają przygotowany w niej napar znacznie wyżej niż kawę zaparzoną w innych zaparzaczach. Do wyboru mamy kawiarki użytkowane na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych, a nawet indukcyjnych. Dostępne są również kawiarki elektryczne, w przypadku których główna zasada parzenia kawy jest taka sama, a jedyna różnica polega na tym, że nie stawia się ich na kuchence, ale należy podłączyć do prądu.

"Obecnie włoskie kawiarki ciśnieniowe przeżywają prawdziwy renesans! W ofercie producentów znajdziemy zarówno takie tradycyjne modele stawiane na palniku, jak i nowoczesne produkty dostosowane do działania na indukcji, wyposażone w spieniacz do mleka pozwalający przygotować włoskie cappuccino, a nawet modele przeznaczone do parzenia kawy zbożowej. Do wyboru mamy kawiarki małe i duże, kanciaste i gładkie, srebrne i kolorowe. Pochodzące od renomowanych producentów, ale i od mniej znanych marek. Mając tak szeroki wybór, aż trudno zdecydować się na jeden model. Ten, kto miał już okazję przetestować kawiarkę, wie, na czym najbardziej mu zależy. Problem pojawia się wtedy, kiedy wybieramy naszą pierwszą kafetierę. Warto wtedy zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał wykonania, pojemność i dostosowanie do kuchenki. Na kuchenki indukcyjne wybierajmy kawiarki stalowe, które będą mogły zostać wykryte przez indukcję. Posiadając klasyczną kuchenkę gazową, elektryczną lub ceramiczną możemy wybrać zarówno kafetierę z aluminium, jak i ze stali nierdzewnej. Jest jeszcze jedna opcja, łącząca tradycję z nowoczesnością - kawiarka elektryczna." - mówi Katarzyna Rybicka, ekspert produktowy ze sklepu Garneczki.pl.

(Materiały prasowe)

Kawa z kawiarki a kawa z ekspresu ciśnieniowego

Jak smakuje kawa zaparzona w kawiarce? Jest intensywna i aromatyczna. Prawidłowo zaparzona nie będzie gorzka. Wyróżnia się głębokim, średnio mocnym smakiem i aromatem. Cechuje się również średnią zawartością kofeiny. To doskonałe rozwiązanie dla zwolenników klasycznego espresso i kawy americano. Odpowiednia ilość naparu pozwoli również na przygotowanie kawy z mlekiem, a specjalne modele na zaparzenie cappuccino czy cafe latte.

Z kolei kawa z automatycznego ekspresu ciśnieniowego może smakować podobnie jak ta z kawiarki lub zupełnie inaczej. Zaparzone w ekspresie espresso jest ciemnobrązowe, a na jego powierzchni unosi się delikatna pianka. Może mieć mniej lub bardziej gorzki czy kwaśny smak. Większą lub mniejszą moc. Wszystko zależy od ziaren kawy i od wybranych ustawień, jakie oferuje urządzenie. Tu kawa przygotowywana jest indywidualnie, jednorazowo na 1 lub 2 osoby. Kawiarki o większej pojemności pozwalają od razu przygotować espresso dla większej liczby osób. W kawiarkach nie uświadczymy jednak takich udogodnień jak wbudowany młynek do mielenia ziaren czy funkcja podgrzewania naczyń. Mimo to ekspresy przelewowe i ciśnieniowe nie zdołały wyprzeć z rynku kawiarek, które wciąż są chętnie kupowane.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kawiarki?

  • Materiał wykonania – pierwsza kawiarka została wykonana z aluminium. Kawiarki aluminiowe, zgodnie z ich pierwowzorem, wyróżniają się tradycyjnym wyglądem kanciastego czajniczka. Wyprodukowane są z certyfikowanych i bezpiecznych w kontakcie z kawą stopów. Dostępne są w wielu wersjach kolorystycznych, a niektóre z nich zdobione są ciekawymi wzorami.

O podium w rankingu popularności walczą z nimi kawiarki ze stali nierdzewnej, znacznie trwalsze i odporniejsze na uszkodzenia. Nie przypominają jednak tych klasycznych czajniczków. Brak tu kanciastych krawędzi i tak dużego wyboru kolorystycznego. Cechują się obłym, nowoczesnym kształtem. Na rynku znajdziemy również znacznie mniej popularne kawiarki ceramiczne lub porcelanowe, przypominające klasyczne imbryki. W takich produktach podstawa z sitkiem na ziarna kawy wykonana jest ze stali lub aluminium, by urządzenie mogło być używane na kuchence.

  • Pojemność – kawiarki dostosowane są do parzenia od 1 do nawet 18 filiżanek espresso. Warto zwrócić uwagę, że pojemność kafetierek określana jest w liczbie filiżanek espresso, gdzie 1 filiżanka równia się ok. 50 ml naparu. Pojemność zaparzacza należy dostosować do naszych faktycznych potrzeb. Nie warto kupować kawiarki na 10 filiżanek espresso, jeśli zależy nam na przygotowaniu 1-2 filiżanek.
  • Dostosowanie do kuchenki – od tego, jaki typ kuchenki posiadamy zależy również to, jaką kawiarkę możemy kupić. Kawiarki wykonane z aluminium zazwyczaj dostosowane są do działania na kuchence gazowej, ceramicznej i elektrycznej. Nie zadziałają jednak na indukcji. W tym przypadku należy zdecydować się na nowoczesne kawiarki ze stali nierdzewnej, które w większości można użytkować zarówno na kuchenkach klasycznych, jak i na kuchence indukcyjnej. W każdym przypadku warto jednak zwracać uwagę na oznaczenia producenta.

Zalety kawiarek

Wyjaśnieniem niesłabnącej popularności kawiarek są ich niewątpliwe zalety:

  • niższa cena – małe kawiarki możemy kupić już od ok. 20 zł, a te większe od 40 zł. Modele znanych włoskich marek to koszt ok. 50-180 zł, wciąż o wiele niższy niż koszt zakupu automatycznego ekspresu ciśnieniowego.
  • zajmują mniej miejsca – zarówno modele z mniejszą, jak i modele z większą pojemnością nie zajmują zbyt wiele miejsca na blacie. Mogą być również przechowywane w szafce kuchennej.
  • różne pojemności – na rynku znajdziemy kawiarki przeznaczone do przygotowania od 1 do nawet 18 filiżanek espresso. Modele z reduktorem pozwalają dopasowywać ilość zaparzanej kawy do aktualnych potrzeb.
  • niepowtarzalny smak kawy – kawa zaparzona w kawiarce to kawa w iście włoskim stylu. Średnio mocna, o intensywnym smaku i aromacie. Już sam rytuał parzenia kawy to nie lada gratka dla prawdziwych kawoszy.
  • prosta obsługa – obsługa kawiarki jest bardzo prosta, a kawowy napar uzyskamy w ciągu 4-7 minut. Kawiarki są łatwe w montażu i demontażu, bez problemu wyczyścimy każdy element urządzenia i utrzymamy je w czystości.
  • dostosowanie do kuchenek – dobierzemy kawiarkę do kuchenki gazowej, jak i kafetierkę do indukcji. Jeśli nie chcemy użytkować czajniczka na kuchence, możemy zdecydować się na model elektryczny.
  • duży wybór modeli – możemy wybierać spośród kawiarek o różnych kształtach, kolorach i wzorach. Znajdziemy modele o tradycyjnym, jak i o nowoczesnym wyglądzie, które staną się praktyczną ozdobą kuchni.

Kawiarki to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich kawoszy, którzy chcą cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem kawy, ale mają ograniczony budżet i miejsce w kuchni. Kafetierka, czy to aluminiowa, czy stalowa, pozwoli w kilka minut zaparzyć intensywne espresso lub inne rodzaje kaw przygotowane na jego bazie. Już sam rytuał mielenia ziaren kawy i parzenia ich w kawiarce będzie prawdziwą przyjemnością. Choć nie ma tu tylu funkcji, jakie oferują ekspresy automatyczne, to zaparzona w ten sposób kawa ma swój niepowtarzalny, włoski smak.

(Materiały prasowe)
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić