Zmywanie nie jest najprzyjemniejszą czynnością w całym procesie przygotowywania potraw. Zwłaszcza jeśli musimy się zmierzyć z przypaloną patelnią. Jest jednak wiele wyjść z tej sytuacji. Oto kilka najlepszych sposobów na pozbycie się uciążliwych zabrudzeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przypalona patelnia? To już nie problem
Patelnie mają to do siebie, że bardzo szybko ulegają przypaleniom - i to zarówno w środku, jak i na zewnątrz naczynia. Nie każdy ma w domu zmywarkę, a czasem nawet sprzęt AGD nie jest w stanie doczyścić patelni do końca. Jak sobie poradzić w tej sytuacji? Już wyjaśniamy.
Na początek upewnijmy się, jaki sposób mycia patelni zaleca producent. Niektóre modele wykonane z użyciem powłoki ceramicznej lub teflonowej są bardzo delikatne i nie wolno ich mocno szorować.
Pierwszym domowym sposobem na doczyszczenie naczynia jest przygotowanie pasty z sody oczyszczonej. Wsypujemy sześć łyżeczek tego produktu do naczynia, a następnie dodajemy 1/4 szklanki wody utlenionej. Dokładnie mieszamy, a gdy powstanie już pasta, rozkładamy ją równomiernie na przypalenia. Odczekujemy 10 minut, a następnie myjemy naczynie, delikatnie zmywając zaschnięty produkt.
Zobacz też: "Podsypuję" tuje. Ten trik odmieni twoje życie
Ten sposób znały nasze babcie
Następnym domowym sposobem na przypalony spód patelni jest zakup kwasku cytrynowego. Wystarczy, że rozpuścimy łyżeczkę produktu w niewielkiej ilości wody, a następnie doprowadzimy mieszaninę do wrzenia. Wówczas umieszczamy patelnię w innym naczyniu i zalewamy brudny spód gorącym roztworem. Najlepiej, jeśli pozostawimy w cytrynowej wodzie na kilka godzin.
Później przecieramy patelnię czystą ściereczką, myjemy zwykłym płynem do naczyń i pozostawiamy do wyschnięcia. Kwasek cytrynowy nie dość, że usunie zabrudzenia, to dodatkowo zadziała jak nabłyszczacz do naczyń.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.