Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Polacy nadal mają je w lodówkach. A to najgorsze wędliny

112

Często podczas robienia zakupów wiele osób wybiera najtańsze produkty, które nie zawsze korzystnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednymi z najbardziej szkodliwych artykułów spożywczych są słabej jakości wędliny, które tak naprawdę z prawdziwym mięsem mają niewiele wspólnego. Dlaczego należy wykluczyć tego rodzaju żywność z codziennego menu?

Polacy nadal mają je w lodówkach. A to najgorsze wędliny
Z niektórych wędlin lepiej zrezygnować (Getty Images, Stefania Pelfini, La Waziya Phot)

Lekarze i eksperci żywieniowi od dawna ostrzegają przed niepożądanymi konsekwencjami, jakie niesie ze sobą regularne sięganie po niektóre rodzaje mięsa. Dotyczy to zwłaszcza żywności wyprodukowanej na bazie odpadów i substancji wykazujących właściwości kancerogenne.

Dlatego zanim sięgniemy po niektóre kiełbasy czy wędliny, powinniśmy wziąć pod uwagę ich szkodliwe działanie. Tego rodzaju artykuły spożywcze nie przedstawiają prawie żadnych wartości odżywczych i w niektórych przypadkach zawierają tylko 10 proc. mięsa. Można w nich znaleźć również sztuczne polepszacze smaku, zapachu i substancje mające na celu maksymalne przedłużenie terminu ważności.

Najgorsze przetwory mięsne to przede wszystkim produkty wędzone przemysłowo, konserwy, pasztety, mielonki i tanie mortadele. Produkt mający w swoim składzie mięso oddzielone mechanicznie również lepiej odłożyć z powrotem na półkę sklepową. Ich stała obecność w naszym codziennym jadłospisie przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości, nowotworu żołądka i jelita grubego, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego.

Poza tym wyskoprzetworzone produkty mięsne podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i zawału serca. Mogą również wywoływać takie dolegliwości jak biegunka, bóle brzucha, nudności i wymioty.

Żeby uniknąć wielu problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim uważnie czytać skład produktów umieszczony na opakowaniu. Warto także, zamiast przetworzonego mięsa wybrać zdrowsze zamienniki. Do tych produktów można zaliczyć: mięso drobiowe, rośliny strączkowe, tłuste ryby morskie, boczniaki, bakłażany oraz kotlety warzywne.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić