Przepis na makaron z truskawkami inaczej. Jedni jedzą go ze śmietaną, inni z jogurtem, a miłośnicy kefiru czy zsiadłego mleka wybiorą właśnie tę opcję. Można jeść go dzień w dzień i najprawdopodobniej nigdy się nie znudzi. Gdyby jednak makaron z truskawkami w znanej formie zaczął nam przeszkadzać warto spróbować zjeść go inaczej!
Wystarczą dwie rzeczy, by makaron z truskawkami smakował nieco inaczej. Pierwszą jest dodanie do niego sera, a drugą zrobienie dodatkowego sosu. Przepis znajduje się poniżej.
Przepis na makaron z truskawkami inaczej - lista składników:
- ulubiony makaron (polecamy świderki lub kokardki)
- ser kozi twarogowy lub zwykły twaróg (ok. 100 g)
- truskawki (ok. 10 sztuk)
- jogurt grecki/śmietana (2 łyżki)
- kilka listków świeżej mięty
- ocet balsamiczny (ok. 50 ml)
- opcjonalnie: sok z cytryny (1 łyżka)
Czytaj także: Ten obiad to banał. Trzy składniki i gotowe
Przepis na makaron z truskawkami inaczej - sposób przygotowania:
- makaron ugotować jak podano na opakowaniu
- w miseczce rozgniatamy widelcem połowę truskawek
- resztę kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok
- do rozgniecionych owoców dodajemy jogurt, część sera i kilka posiekanych truskawek
- dokładnie mieszamy
- łączymy sos z makaronem
- wykładamy na talerze
- dodajemy drobno posiekaną miętę, posypujemy resztą sera i ćwiartkami truskawek
- na koniec robimy sos z octu i cytryny, polewamy nim danie i gotowe!
Czytaj także: Klasyczny murzynek. Przepis z PRL