Naleśniki z nadzieniem ruskim to przepis idealny dla osób, które nie mają czasu na lepienie pierogów, a uwielbiają smak tej tradycyjnej potrawy. Ten pyszny farsz przypomni Wam smakiem ukochaną babciną kuchnię.
Przepis na naleśniki z ruskim nadzieniem. Potrzebne składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 4 łyżki oleju
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 cebula
- Sól, pieprz
Przepis na naleśniki z ruskim nadzieniem. Sposób przygotowania
Ciasto (wychodzi ok. 15 naleśników):
- Jajka, mleko, mąkę i olej zmiksuj. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, do uzyskania masy konsystencją przypominającą gęstą śmietaną
- Odstaw na 5-10 minutj
- Smaż na suchej patelni lub na odrobinie oleju
Farsz:
- Ziemniaki ugotuj
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju
- Ugotowane ziemniaki zmiel lub ubij tłuczkiem razem z twarogiem
- Dodaj podsmażoną cebulę
- Dopraw solą i pieprzem
- Naleśniki nasmaruj farszem i złóż w "trójkąciki"
Gotowe naleśniki można dodatkowo podsmażyć na oleju lub maśle, by były chrupiące. Dobrze smakują podawane ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem lub ze skwarkami. Można je również podpiec z serem żółtym. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl