Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Gdy jej brakuje, ryzyko przedwczesnej śmierci rośnie. Nie ryzykuj

9

Witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu, a ich niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Dotyczy to zwłaszcza witaminy D. Z najnowszych badań wynika, że jej zbyt niski poziom w organizmie zwiększa ryzyko śmierci.

Gdy jej brakuje, ryzyko przedwczesnej śmierci rośnie. Nie ryzykuj
Witaminę D znajdziemy w żółtkach jaj (Licencjodawca, niuniu)

Badacze z University of South Australia postanowili sprawdzić, w jaki sposób zbyt niska podaż witaminy D wpływa na nasz organizm. Naukowcy przeanalizowali dane medyczne ponad 300 pacjentów, którzy pochodzili z Biobanku w Wielkiej Brytanii. Były to osoby w przedziale wiekowym 37-73 lat, mieszkających w Szkocji, Anglii i Walii.

Wyniki tej analizy potwierdziły, że jej zbyt niskie stężenie witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu nawet o 25 procent. W większości przypadków śmierć była spowodowana nowotworami oraz dolegliwościami ze strony układu oddechowego lub sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Wyniki naszych badań dostarczyły silnych dowodów na związki między niedoborem poziomu witaminy D i śmiertelnością. Są to pierwsze badanie tego rodzaju, ponieważ uwzględnia zgony z powodu chorób układu oddechowego – powiedział główny autor badań dr Josh Sutherland.

Jak podkreślił dr Sutherland, deficyt witaminy D rzadziej występuje u mieszkańców Australii w porównaniu z osobami z innych części świata. Zdaniem eksperta nie zmienia to jednak faktu, że problemy zdrowotne związane z tym niedoborem dotyczą głównie osób starszych nieotrzymujących wystarczającej ilości tej witaminy.

Zarówno zdrowa ekspozycja na słońce, suplementy diety, jak i spożywanie niektórych produktów pomagają dostarczyć do naszego organizmu odpowiednią dawkę witaminy D. Do najbogatszych źródeł witaminy D można zaliczyć takie produkty jak tłuste ryby, nabiał, grzyby i żółtko.


U osób z niedoborem witaminy D mogą wystąpić takie dolegliwości jak ból mięśni i stawów, przewlekłe zmęczenie, brak apetytu, bezsenność, zaburzenia widzenia i schorzenia związane z układem pokarmowym. Z kolei zbyt niski poziom witaminy D w organizmie podnosi ryzyko nadwagi, otyłości, rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chorób układu krążenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić