Co będą oznaczać flagi na świeżym mięsie
Ministerstwo Rolnictwa wydało rozporządzenie, w świetle którego konieczne będzie umieszczanie na świeżym mięsie flagi państwa, skąd mięso pochodzi. Jest to wynik zaleceń Unii Europejskiej. Flagi na mięsie pojawią się także w innych krajach UE, nie tylko w Polsce.
Flagi na mięsie pojawią się już niedługo. Nowe przepisy wejdą w życie 30 września. Każdy sprzedawca będzie miał obowiązek oznaczenia mięsa, które będzie wprowadzał do sprzedaży. Dzięki temu klient od razu będzie wiedział, jakie mięso kupuje i będzie mógł dokonać świadomego wyboru.
Flagi na mięsie. Co to oznacza?
Flagi pojawią się tylko na mięsie surowym, sprzedawanym na wagę, schłodzonym i zamrożonym. Chodzi o mięso, które nie jest wcześniej pakowane. Dotyczy to zarówno mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu.
Jakie flagi na mięsie? Miejsce chowu czy uboju?
Oznaczone musi być miejsce chowu i uboju. Przykładowo, jeśli zwierzę urodziło się w Polsce, ale było później hodowane w Niemczech, a na ubój trafiło do Francji, to na mięsie musu być i informacja: „Miejsce chowu: Niemcy, miejsce uboju: Francja”.