Domowe ciastka oreo. Tani i prosty przepis

0

Domowe ciastka oreo? Nic prostszego! Wystarczy kilka składników, aby wyczarować ciastka, które pokochał cały świat. Dzięki przyrządzeniu oreo w domu, na pewno zaoszczędzisz.

Domowe ciastka oreo. Tani i prosty przepis
Domowe ciastka oreo. (YouTube)

Domowe ciastka oreo są bardzo proste w przygotowaniu, ale mogą zabrać sporo czasu. Jeśli planujesz podać je na jakiejś imprezie lub uroczystości, to za pieczenie zabierz się dzień wcześniej. Krem waniliowy musi dobrze stężeć, aby ciastka odpowiadały smakiem oryginałom.

Przepis na domowe Oreo. Potrzebne składniki:

Ciastka:


  • 225 g miękkiego masła
  • 250 g mąki uniwersalnej
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 150 g ciemnego kakao
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • 35 g białej czekolady
  • 35 ml śmietanki (30 lub 36%) i 60 ml schłodzonej śmietanki
  • ekstrakt z wanilii

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Przepis na domowe Oreo. Sposób przygotowania:

  • w dużej misce wymieszaj mikserem masło z cukrem i solą na puszystą masę
  • dodaj jajka i ponownie zmiksuj
  • do miski przesiej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną i wymieszaj na jednolitą masę
  • ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę
  • podziel ciasto i wałkuj każdy kawałek na dość grube płaty
  • wycinaj ciastka z pomocą małej okrągłej foremki lub kieliszka do szampana
  • ciastka wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciastka piecz piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut
  • po wyjęciu z piekarnika ciastka muszą całkiem ostygnąć
  • białą czekoladę połam na małe kawałki
  • 35 ml śmietanki podgrzej (ale nie zagotuj)
  • śmietanką zalej czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści
  • dodaj esencję waniliową, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki
  • chłodzoną masę czekoladową połącz z resztą śmietanki kremówki i zmiksuj na gęsty krem.
  • na połowę ciasteczek nałóż po łyżeczce nadzienia
  • przykryj ciasteczka i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny
  • gdy krem zgęstnieje, nałóż drugą połówkę ciasteczka.
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić