Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, ale szukasz szybkiego i sprawdzonego sposobu na pyszne ciasto w nietypowej wersji? Nie trać pieniędzy na drogie ciasta z cukierni czy niezdrowe zapychacze z dyskontu. Postaw na ten przepis. Nie dość, że wykorzystasz sezon na jabłka, to w dodatku przypomnisz sobie, jak smakuje prawdziwe pyszne ciasto z galaretką. W dzieciństwie wszyscy takie uwielbialiśmy! Oto przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia, czyli... szarlotkę z galaretką!
Szarlotka z galaretką. Potrzebne składniki
na ciasto kruche
- 400 g mąki pszennej - 300 g tortowej i 100 g krupczatki
- 200 g masła - 1 klasyczna kostka
- 3 żółtka większych jajek - 64 g
- 80 g cukru pudru - 4 czubate łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na jabłka z galaretką
- 1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1 litr jabłek ze słoika
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- niecałe pół szklanki wody - 120 ml
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Szarlotka z galaretką. Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche:
- W dużej misce umieść mąkę.
- Do miski dodaj też żółtka jajek, dołóż masło, cukier puder i proszek do pieczenia.
- Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
- Postaraj się to zrobić szybko.
- Zawiń je w folię i umieść w lodówce na godzinę.
- W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj jabłka.
- Obierz je cienko i podziel na ćwiartki, a następnie usuń gniazda nasienne.
- Pokrój w mniejszą i większą kostkę (można je też zetrzeć na dużych oczkach), by podczas porażania małe kawałki rozpadły się, a większe były widoczne i wyczuwalne.
- Do garnka z grubym dnem wlej niecałe pół szklanki wody i dodaj pokrojone kawałki jabłek.
- Ustaw na początek niską moc palnika, ale powoli zwiększaj ją do takiej, by kawałki jabłek zaczęły się delikatnie gotować/prażyć.
- Garnka nie przykrywaj przykrywką, za to dość często mieszaj jabłuszka łyżką. Zdejmij garnek z palnika.
- Do garnka z uprażonymi jabłkami wsyp saszetkę galaretki (może być cytrynowa, pomarańczowa, czy brzoskwiniowa).
- Całość mieszaj tak długo, aż galaretka rozpuści się w gorących jabłkach.
- Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć.
- Zdejmij folię, a ciasto podziel na dwie części, jedna może być trochę większa od drugiej.
- Tę mniejszą zawiń ponownie w folię i umieść na chwilę w zamrażalniku.
- Formę o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki formy).
- Większą część ciasta pokrój na cienkie plastry i wypełnij nimi dno foremki.
- Resztkami ciasta wypełnij luki i połącz ciasto w płaski placek, który wypełni całe dno formy.
- Spód ciasta można ponakłuwać widelcem.
- Przed wyłożeniem do formy prażonych jabłek warto jest dobrze nagrzać piekarnik do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 160 stopni z termoobiegiem.
- Na ciasto wyłóż uprażone i połączone z galaretką jabłka (mogą być jeszcze lekko ciepłe).
- Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę jabłek.
- Szarlotka z galaretką jest już gotowa do pieczenia.
- Formę z ciastem umieść na kratce, w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę.
- Ciasto piecz około 70 minut (lub o 10 minut krócej, jeśli jabłka wyszły bardzo gęste).
- Nie ustawiaj wyższej temperatury, ponieważ szarlotka potrzebuje się piec dłużej, ale w niższej temperaturze.
- Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ją z piekarnika.
- Po całkowitym przestudzeniu szarlotki warto oprószyć ją cukrem pudrem.
I gotowe. Smacznego!