Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł na obiad nie tylko na Wielkanoc. W czasach, kiedy wszystko drożeje, przepisy na tanie i pożywne potrawy są na wagę złota. Takie właśnie są te jajka, które za PRL-u królowały w stołówkach i barach mlecznych.
Czytaj także: Kuchnia inflacyjna: pomysł na prosty obiad. Kotlety z jajek według przepisu Koła Gospodyń
Dziś rzadko przyrządza się to danie, a to duży błąd. Jajka w sosie chrzanowym są pożywne i pyszne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością pokocha je cała rodzina.
Przepis na jajka w sosie chrzanowym jak za PRL-u. Potrzebne składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka bulionu
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- pęczek koperku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na jajka w sosie chrzanowym jak za PRL-u. Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w drobną kostkę
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, cebulę zeszklij
- Do masła i cebuli dosyp mąkę, energicznie mieszaj, aż utworzy się tzw. zasmażka
- Powoli dolej zimny bulion, stale mieszając
- Dodaj chrzan i zagotuj sos
- Dodaj śmietankę, dopraw i doprowadź do wrzenia
- Jajka polej sosem i posyp drobno posiekanym koprem
Jajka w sosie chrzanowym dobrze smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub purée i surówki. Smacznego!
Czytaj także: Pasta jajeczna wg Magdy Gessler nie tylko na Wielkanoc. Tego składnika się nie spodziewacie