Ofertę cateringu na Boże Narodzenie 2023 można znaleźć w restauracji "Polka", która należy do Magdy Gessler. Lokal funkcjonuje w łódzkiej Manufakturze. Tradycyjnie już gwiazda programu "Kuchenne rewolucje" i zatrudniani przez nią kucharze zadbali o dość bogate menu na święta. Tanio jednak nie jest. Jeśli zamówimy każdą z 40 pozycji w świątecznej karcie, to wydamy niemal 2,5 tys. zł.
Święta z Magdą Gessler. Musisz mieć gruby portfel!
Nie powinno dziwić, że świąteczne menu Gessler dotknęła inflacja. Jak wyliczył "Fakt", w 2022 roku za wszystkie dania z karty trzeba było zapłacić 2114 zł. Teraz jest to 2394 zł. W ciągu dwunastu miesięcy koszt świątecznych potraw u znanej restauratorki podrożał zatem aż o 300 zł.
W ofercie na Boże Narodzenie 2023 próżno szukać takich pozycji jak golonka w galarecie (35 zł za 250 g), rilett z kaczki (28 zł za 100 g) i tabliczka ozdobna (40 zł). W ich miejsce pojawiły się za to inne dania. Gessler oferuje tym razem tatara ze śledzia z kaparami, chili i grzybkami marynowanymi (40 zł), delikatne plastry wolno pieczonego rostbefu w sosie tatarskim (50 zł za 190 g) i smalec staropolski (30 zł za 150 g).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko dwie pozycje z ubiegłorocznego menu nie zmieniły cen. Są to tiramisu oraz pate z indyka z chrupiącą cebulką i żurawiną. Pozostałe dania poszły w górę o kilka, a nawet kilkadziesiąt złotych. Szalejącą inflację najdobitniej widać na przykładzie świątecznych pierogów.
Magda Gessler deklaruje, że pierogi w jej restauracjach powstają wyłącznie z użyciem mąki, ciepłej wody, odrobiny masła i szczypty soli. W świątecznym menu znajdziemy pierogi z kapustą i grzybami, ruskie i z mięsiem.
Niezależnie od rodzaju wybranych pierogów, zapłacimy za nie aż 92 zł za kilogram. W tej cenie dostaniemy 18 sztuk, co daje cenę 5,11 zł za pieroga. W zeszłym roku gwiazda TVN oferowała ten świąteczny przysmak w cenie 78 zł za kilogram, a więc po 4,33 zł za sztukę.
Podrożały też desery i inne słodkości. Najdroższy w ofercie Magdy Gessler jest tort Pavlova (torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami). Kosztuje aż 160 zł za kilogram. Rok temu było to ledwie 125 zł za kilogram.
Aż o 25 zł podrożał makowiec świąteczny. Obecnie trzeba zapłacić aż 150 zł za porcję, która liczy 1,4 kg. Do jego sporządzenia Gessler używa niebieskiego maku, orzechów włoskich, skórki pomarańczowej, rodzynków i amaretto.
Zamówienia można składać do 20 grudnia. Realizowane będą z wyprzedzeniem trzech dni, przy czym minimalna wartość transakcji musi wynieść minimum 200 zł.
Czytaj także: Nowe zasady kolędy? Nie wszędzie. Oto co mówią księża
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.