Szparagi - skarb wiosennej kuchni
Szparagi są bogate w kwas foliowy, potas, witaminy, błonnik i białko. Są też źródłem antyoksydantów. Wspierają trawienie, pozytywnie wpływają na pamięć, koncentrację i odporność. Szparagi są uwielbiane przez osoby na diecie, bo nie tylko świetnie smakują, ale do tego mają niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny.
To wszystko sprawia, że szparagi wydają się być prawdziwym wiosennym superfood. Niestety, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na zajadanie tymi wyjątkowymi warzywami.
Szparagi mogą zaszkodzić. Wystarczy, że jesteś w gronie tych osób
Niestety, abstrahując od licznych zalet, szparagi mogą być szkodliwe, zwłaszcza jeśli zaczniemy je spożywać regularnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do pierwszego grona osób, które powinny się powstrzymywać od jedzenia szparagów, zaliczamy osoby chorujące na dnę moczanową. Ta bylina może nasilić objawy choroby.
Kolejną grupą osób, dla których szparagi nie są wskazane, są osoby zmagające się z kamieniami nerkowymi. Szparagi mają wysoką zawartość związku chemicznego zwanego purynami, które sprzyjają powstawaniu kamieni.
Ostatnią grupą, która powinna uważać na szparagi, są osoby mające problemy z jelitami. Wzdęcia czy uporczywe boleści mogą się nasilić po zjedzeniu tych bylin.
Jeśli po zjedzeniu szparagów zaobserwujemy niepokojące dolegliwości - warto się udać do lekarza. Ich jedzenie może też wchodzić w interakcję z niektórymi lekami - przeciwzakrzepowymi bądź moczopędnymi.
Tych szparagów nie jedz pod żadnym pozorem
Podstawową kwestią, jaka powinna wzmożyć Waszą czujność, jest pleśń. Na jej pojawienie się wpływają warunki, w jakich przechowywaliście szparagi. Mogły też być nieodpowiednio przechowywane zanim trafiły do Waszych rąk - ciepło i wilgoć sprzyjają powstawaniu pleśni.
Jeśli więc tylko zaobserwujemy ślady pleśni bądź poczujemy nieświeży zapach - powinniśmy wyrzucić cały pęczek szparagów. Niestety odcięcie spleśniałego fragmentu na nic się tutaj nie zda. Świeże i dobre szparagi będą jędrne, będą miały ładny kolor i przyjemnie pachniały.