Drastyczny wzrost cen produktów spożywczych zmusił wiele osób do oszczędzania i zrezygnowania z wielu przyjemności. Na szczęście istnieją sposoby, by móc smacznie się najeść za niewielkie pieniądze, trzeba tylko trochę pokombinować. Mistrzynią w tym jest Katarzyna Bosacka. Dziennikarka specjalizująca się w tematach żywieniowych zaproponowała przepis na gołąbki bez zawijania. Porcja tego pysznego, sycącego dania kosztuje mniej więcej 5 zł. Nic, tylko się zajadać!
Czytaj także: Kotlety mielone inaczej. Wystarczy dodać jeden składnik
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Sałatka à la Big Mac. Zaskoczysz wszystkich gości
Przepis na gołąbki za 5 zł wg Bosackiej. Potrzebne składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego np. z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- Ćwiartka małej białej kapusta
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki majeranku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
Czytaj także: Biszkopt idealny bez przepisu. Patent cukierników
Sos:
- Ćwiartka małej białej kapusty
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki wody
- Sól, pieprz cukier
Przepis na gołąbki za 5 zł wg Bosackiej. Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
- Na patelnię dodaj poszatkowaną kapustę i podsmaż, aż zmięknie
- Przecier pomidorowy zagotuj z wodą, dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru. Do tak przygotowanego sosu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ćwiartkę posiekanej kapusty oraz kaszę
- Mięso wymieszaj w misce z surowym jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem
- Do mięsa dorzuć posmażoną cebulę z kapustą i kaszą
- Wszystko wymieszaj, z masy uformuj pulpety i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem i piecz w 170 st. C przez ok. 30 minut
Czytaj także: Najlepsze paszteciki. Ten przepis ma prawie 170 lat
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.