Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Uważaj na te produkty. Spowodują skok cukru

0

Mylą się ci, którzy jedząc sporo owoców, twierdzą, że "zrezygnowali z cukru". Choć owoce należą do najbogatszych w witaminy produktów spożywczych, a sok zawierający naturalną fruktozę jest zdrowszy od tego dosładzanego syropem glukozowo-fruktozowym, to niektóre z tych darów natury mogą powodować tzw. skoki cukru.

Uważaj na te produkty. Spowodują skok cukru
Uważaj na te owoce (Getty Images, Kilito Chan)

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) jest skalą, która informuje o tym, jak szybko dany produkt spożywczy podnosi poziom glukozy we krwi w porównaniu do czystej glukozy, której indeks glikemiczny wynosi 100.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym mają wartość IG mniejszą niż 50. Oznacza to, że powodują wolniejszy i bardziej stabilny wzrost poziomu glukozy we krwi. Za przykład takich produktów może posłużyć większość warzyw, a także orzechy, nasiona i pełnoziarniste produkty zbożowe.

Produkty o średnim indeksie glikemicznym mają wartość IG w zakresie 55-70. Ich spożywanie może powodować umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi.

Wysoki indeks glikemiczny oznacza natomiast wartość IG powyżej 70. Produkty o wysokim IG (białe pieczywo, biały ryż, słodkie napoje, słodycze i przetworzone produkty spożywcze) powodują szybki i znaczny wzrost poziomu glukozy we krwi, czyli — potocznie rzecz ujmując — skok cukru.

Wysoki indeks glikemiczny w owocach i warzywach

Chociaż owoce i warzywa mają zwykle niski wskaźnik IG, istnieją wyjątki. Wśród owoców są to arbuzy, banany (im dojrzalsze, tym wyższy mają IG), pomarańcze, mango, winogrona, gruszki oraz wszelkie owoce suszone, a wśród warzyw ziemniaki, marchewki, pasternak, kukurydza cukrowa i buraki.

Nie oznacza to jednak, że będąc diabetykiem, należy z wszystkich wymienionych produktów zupełnie rezygnować. Większość z nich zawiera cenne składniki odżywcze, które warto czasem przyswoić. Zalecana jest jednak ostrożność i łączenie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym z tymi o indeksie niskim — w ten sposób obniży się ogólny IG całego posiłku.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić