Dokładne mycie warzyw oraz owoców jest konieczne, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń czy bakterii, które mogą znajdować się na skórce. Jak zabrać się za truskawki, które na pewno wkrótce zagoszczą na naszych stołach? Warto poznać kilka zasad, aby uniknąć sytuacji niedomycia tych owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zjeść truskawki od razu po zakupie? Lepiej przeczytaj
Choć może to wydawać się zaskakujące, istnieje prawidłowa metoda mycia truskawek. Często w pośpiechu tę prostą czynność wykonujemy nieprawidłowo, co nie sprzyja naszemu zdrowiu. Nie wystarczy bowiem opłukać owoców pod bieżącą wodą. Co zatem zrobić? Oto instrukcja krok po kroku, którą znać powinien każdy wielbiciel truskawek, który z niecierpliwością czeka na ich sezon.
Dlaczego to tak ważne? Na truskawkowych skórkach mogą znajdować się bakterie, zanieczyszczenia, a także pestycydy służące do ochrony roślin, ale szkodliwe dla człowieka.
Jak prawidłowo umyć truskawki? Sama woda nie wystarczy
Pestycydy, bakterie, grzyby - to wszystko może znajdować się na powierzchni naszych truskawek. Aby mieć pewność, że owoce nie zaszkodzą naszemu zdrowiu, najpierw umyjmy je w octowym roztworze. Do wody dodajemy ocet w proporcji 3:1. Następnie wrzucamy do mieszanki owoce, które namaczamy przez 5-6 min. Aby wzmocnić efekt, przygotowujemy drugi roztwór - litr wody mieszamy z łyżeczką sody oczyszczonej. Trzymamy w nim owoce przez kolejnych kilka minut. Na koniec płuczemy truskawki pod bieżącą wodą i osuszamy przy użyciu ręczników papierowych.
Jeżeli woda, w której myliśmy truskawki po podwójnej kąpieli w roztworach, jest mętna, możemy być pewni, że owoce były opryskane pestycydami. Warto też wiedzieć, aby przed myciem nie pozbawiać truskawek szypułek. Porządnie wymyte owoce przechowujemy w lodówce nie dłużej niż trzy dni.