Grzyb chaga porasta pnie drzew liściastych (głównie brzozy) i występuje w regionach o zimnym klimacie. Żyje w symbiozie z drzewem, na którym rośnie. Pobiera z niego substancje odżywcze, w zamian chroniąc jego korę przed uszkodzeniem.
Grzyby chaga posiadają szereg walorów zdrowotnych. Herbata chaga ma silne właściwości oczyszczające, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ten rodzaj grzybów zwiera znaczne ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a także cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. W grzybach znajdziemy żelazo, potas, miedź, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B.
Chaga pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, działa pozytywnie na układ immunologiczny, działa przeciwzakrzepowo i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Picie herbaty z grzybów chaga zawiera betaglukan, który sprawia, że dłużej czujemy się syci. Dzięki temu herbatę warto pić, kiedy chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Wywar z grzybów chaga pomaga również utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę.
Nie powinniśmy spożywać grzybów chaga na surowo, ponieważ nasz organizm nie posiada enzymów niezbędnych do ich prawidłowego strawienia. Grzyby chaga należy spożywać w postaci wywaru. Nie zaleca się zalewanie grzybów wrzącą wodą. Do przygotowania naparu najlepiej użyć gorącej wody, bo wtedy w pełni wykorzystamy walory zdrowotne chagi.
Należy jednak pamiętać, że herbaty z grzybów chaga nie powinno się spożywać w nadmiarze. Zbyt duża ilość tego leczniczego napoju może blokować wchłanianie cennych substancji do organizmu. Poza tym wywar posiada szczawiany, których zbyt wysokie dawki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.