Zależnie od regionu jedni na święta wielkanocne przygotowują żurek inni barszcz biały. Tym razem prezentujemy przepis Karola Okrasy na najlepszy barszcz biały na zakwasie. Aromatyczny wywar oraz zakwas z soku z kiszonej kapusty łączy wszystko to, co najlepsze w wielkanocnej tradycji. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty w wykonaniu. Co najważniejsze zakwas możesz dodać do zupy od razu po wymieszaniu składników.
Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Potrzebne składniki:
do wywaru:
- 1 seler
- 2 marchewki
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- pieprz
- 1,5 l zimnej wody
- 400 g kiełbasy wędzonej
- 4 szt. ziela angielskiego
- 4 szt. liści laurowych
- 2 szt. suszonych grzybów
do zakwasu:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr soku z kiszonej kapusty
- 6 szt. ziela angielskiego
- 4 szt. liści laurowych
dodatkowo:
- 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 2 szczypty cukru
Przepis na barszcz biały wg Karola Okrasy. Sposób przygotowania:
- przez 20-25 minut ugotuj wywar z warzyw, dodaj kiełbasę i na koniec grzyby
- przygotuj zakwas: do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojony czosnek i przyprawy, zalej sokiem z kiszonej kapusty, dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas albo wykorzystaj od razu
- z wywaru wyjmij warzywa i kiełbasę
- dodaj zakwas do wywaru i doprowadź do gotowania
- w misce wymieszaj śmietankę z octem, dodaj chrzan
- do śmietany dodaj pół szklanki lub więcej zagotowanego wywaru z zakwasem i wymieszaj
- zahartowaną śmietanę połącz z wywarem
- przypraw barszcz biały do smaku
- do garna wrzuć z powrotem pokrojoną kiełbasę
- barszcz biały powinien się zagotować
- na koniec dodaj do zupy odrobinę cukru
Czytaj także: Prosty i niezawodny przepis na babkę wielkanocną
Zobacz także: Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl