Pizzę uwielbiają wszyscy, jednak na przyjęciach dla wielu osób lepiej sprawdzają się małe przekąski na "jednego kęsa", po angielsku nazywane "finger food". Takie są właśnie ślimaki pizzowe. Są tak pyszne, że można podjadać je bez przerwy, a w dodatku łatwe w przygotowaniu.
Ślimaki pizzowe. Potrzebne składniki
Ciasto:
- 250 g pszennej mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 200 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- Mała cebula
- Łyżka oleju
- Szczypta suszonej bazylii lub ziół prowansalskich
- Szczypta soli, cukru i pieprzu
Dodatki:
- 150 g tartego sera, np. mozzarelli, goudy lub cheddara
- 100 g szynki lub wędzonego boczku
Ślimaki pizzowe. Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto połącz w misce i wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 45 minut
- Na patelni podgrzej odrobinę oleju, podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Na patelnię dodaj passatę lub pomidory z puszki, dopraw i zagotuj. Gotuj, aż sos zgęstnieje
- Wyrośnięte ciasto rozłóż na posypanym odrobiną mąki blacie, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 na 30 cm
- Ciasto nasmaruj przygotowanym wcześniej sosem, na to ułóż szynkę i ser
- Ciasto zroluj na kształt rolady wzdłuż dłuższego boku
- Rolady pokrój w plasterki o szerokości ok. 3 cm.
- Ślimaki ułóż na wyłożonej papierem blaszce i piecz przez około 15 min w 220 st. C.
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl