Tort francuskiego konsula jest doskonale orzeźwiającym i lekkim deserem. Możesz go dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich preferencji. Wypróbuj różne smaki galaretki i różne dodatki w postaci np. sezonowych owoców. Jeśli nie lubisz lub nie możesz pić alkoholu zrezygnuj z szampana, lub zastąp go wersją dla dzieci.
Tort francuskiego konsula. Potrzebne składniki:
Spód:
- 20 dag cukru
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 125 g masła lub margaryny
- garść płatków migdałowych
- 2 garście płatków kukurydzianych
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- 2 opakowania dowolnej galaretki cytrynowej (dobrze pasuje cytrynowa, agrestowa lub o smaku kiwi)
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 ml szampana lub białego wina musującego
Dodatkowo:
- 25 dag winogron
- 1 białko
- 2-3 łyżki cukru
Tort francuskiego konsula. Sposób wykonania:
- cukier wsyp do garnka (lub patelni) z grubym dnem i stale mieszając drewnianą łyżką podgrzej na małym ogniu
- kiedy cukier się zrumieni dodaj masło i pięć łyżek śmietany
- doprowadź całość do wrzenia nie przerywając mieszania
- masę zdejmij z ognia i wymieszaj z płatkami migdałowymi i kukurydzianymi
- masę wyłóż na dno tortownicy, robiąc także brzegi
- galaretkę rozpuść w jednej szklance wody i odstaw do ostudzenia
- śmietanę dobrze schłodź, a później ubij na sztywno
- serek, wino i sok z cytrusów wymieszaj. Następnie dodaj do środka wystudzoną, ale nie stężałą galaretkę
- gdy masa zacznie lekko tężeć wymieszaj ze śmietaną kremówką
- chłodną masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw do lodówki na kilka godzin
- winogrona maczaj w lekko roztrzepanym białku, otaczaj w cukrze i przybierz nimi gotowy tort
Czytaj także: Palce lizać! Przepis na pyszne śniadanie z gruszek i śliwek
Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl