Majonez króluje na polskich stołach zwłaszcza w Wielkanoc. Święta coraz bliżej, dlatego Katarzyna Bosacka postanowiła porównać składy znanych marek. Ekspertka od zdrowego stylu życia zwraca uwagę Polek i Polaków na jakość serwowanych przez producentów produktów.
Katarzyna Bosacka zwróciła też uwagę na ceny majonezu. Prezenterka zauważyła, że są coraz wyższe. - Ostatnio głośno w mediach o cenach majonezu. W zależności od sklepu za 700 ml majonezu musimy zapłacić ok. 15 zł, ale pojawiają się i takie produkty, które kosztują ponad 20 zł - pisze specjalistka.
Może ta ściąga okaże się dla Was pomocna. Porównałam składy z tymi zeszłorocznymi i dopisałam do listy kilka nowych produktów - pisze w najnowszym poście Bosacka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bosacka porównała znane majonezy. Na co zwrócić uwagę?
Bosacka podczas analizy wzięła pod uwagę aromaty, zagęstniki oraz sól wapniowo-disodową. Zwróciła również uwagę na oleje roślinne i jaja wykorzystane do produktu danego słoika.
Im więcej takich składników, tym lepiej, bo mamy wtedy do czynienia z wyższej jakości produktem. Do tego ocet, musztarda, sól, odrobina cukru i majonez gotowy.
Czytaj także: To nie żart. Bosacka pokazała, co się dzieje w sklepach
We wpisie Katarzyna Bosacka zauważyła, że coraz więcej firm wykorzystuje jaja od kur z wolnego wybiegu. Na to również warto zwrócić uwagę przy wyborze majonezu. - I oczywiście - im krótszy skład, tym lepszy - dodała.
Pamiętajmy, że w jedzeniu majonezu trzeba zachować umiar, bo to produkt wysokokaloryczny - w 100 g ma ponad 600 kcal. Można wymieszać go z jogurtem naturalnym i w ten sposób go nieco "odchudzić" - ostrzegła na koniec specjalistka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.