Nadmiar alkoholu
Alkohol wyniszcza całe ciało. Powoduje zmiany we florze bakteryjnej układu pokarmowego, uszkadza komórki wątroby przyczyniając się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym alkoholowego stłuszczenia wątroby. Udowodniono, że działa rakotwórczo – znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego.
Dieta wysokobiałkowa
To ostatnio jedna z najbardziej popularnych diet. Proteinowe koktajle, batony, smarowidła czy przekąski można już dostać praktycznie w każdym supermarkecie. Niestety, nadmiar białka w organizmie może powodować jego zakwaszenie i mocno obciążać jelita.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone
Można je znaleźć praktycznie wszędzie, w produktach garmażeryjnych, smarowidłach do kanapek, gotowych daniach, smalcu, mięsie, słodyczach, wyrobach cukierniczych, frytkach, a nawet w śledziach w oleju. Tłuszcze trans nie tylko zapychają tętnice, zwiększając ryzyko udaru czy zawału serca. Mogą również powodować problemy gastryczne i zwiększać ryzyko nowotworów jelit.
Zbyt dużo karagenu w diecie
Podobnie jak tłuszcze trans, karagen dodaje się do wielu produktów o niskiej wartości odżywczej, np. dżemów, lodów, jogurtów, napojów mlecznych, ketchupu, sosów na bazie majonezu, ciast i wyrobów garmażeryjnych. To nic innego jak wypełniacz, który często zastępuje tłuszcz lub skrobię. Miał być zdrowszym zamiennikiem, a powoduje stany zapalne jelit. Lepiej go unikać!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.