Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

To dlatego tyjesz. Jego brak wyniszcza jelita, zwiększa ryzyko raka

32

Lekarze ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania może w rezultacie przyczynić się do rozwoju różnego rodzaju dolegliwości. Niedobór niektórych produktów spożywczych w codziennym jadłospisie wpływa niekorzystnie nasza kondycję zdrowotną i samopoczucie. Dlatego do naszego codziennego menu powinniśmy włączyć odpowiednie ilości błonnika. Dowiedz się, dlaczego ten składnik jest taki istotny i czym grozi jego niedobór.

To dlatego tyjesz. Jego brak wyniszcza jelita, zwiększa ryzyko raka
Niedobór błonnika może powodować wiele przykrych dolegliwości (Licencjodawca, ratmaner)

Dieta bogata w błonnik pokarmowy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Odpowiednia ilość tego składnika powoduje, że przez dłuższy czas odczuwamy sytość, dzięki czemu nie mamy ochoty na sięganie po niezdrowe przekąski między głównymi posiłkami. Poza tym usprawnia proces przemiany materii. Dlatego po produkty zawierające błonnik powinny regularnie sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością.

Błonnik poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza je ze złogów pokarmowych, reguluje rytm wypróżnień, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Włókno pokarmowe wpływa również korzystnie na pracę wątroby i sprawia, że ten bardzo ważny organ wytwarza więcej kwasu żółciowego z cholesterolu. Jeżeli chcemy obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, powinniśmy włączyć do jadłospisu większe ilości błonnika.

Niedobór błonnika w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju takich chorób jak rak jelita grubego, miażdżyca, nowotwór piersi czy kamica żółciowa. Może również przyczynić się do tworzenia polipów w jelitach, stanu zapalnego wyrostka robaczkowego i pojawienia się hemoroidów.

Do produktów bogatych w błonnik można zaliczyć m.in.: produkty pełnoziarniste, fasolę, awokado, czarne porzeczki, maliny, morele, śliwki, jagody, ziarna lnu, czarnuszkę, otręby, kaszę gryczaną i brązowy ryż. Należy jednak pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar włókna pokarmowego może być dla nas szkodliwy. Zbyt duża ilość tej substancji zaburza prawidłowe wchłanianie tłuszczów, wapnia, żelaza, cynku, magnezu oraz cennej witaminy A, D, E i K w organizmie. Nadmierna podaż błonnika może powodować biegunki, wzdęcia, zaparcia, podrażniać jelita i prowadzić do odwodnienia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić