Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Leśnik znalazł nietypowego grzyba. Wygląd zniechęca, ale jest jadalny!

11

Polskie lasy potrafią zaskoczyć nawet największych miłośników przyrody. Leśnik z Borów Tucholskim pokazał w sieci swoje ostatnie odkrycie - nietypowego grzyba, przypominającego... sami zobaczcie.

Leśnik znalazł nietypowego grzyba. Wygląd zniechęca, ale jest jadalny!
Leśnik pokazał nietypowego grzyba (Facebook, Pixabay)

Borowiki, kurki czy podgrzybki kojarzą nawet leśni laicy. W polskich lasach można jednak spotkać o wiele więcej gatunków grzybów. Niektóre z nich widywane są rzadko, ale robią piorunujące wrażenie, szczególnie ze względu na nietypowe formy, które przybierają.

Leśnik pokazał nietypowego grzyba. Kojarzy się z jednym

Takiego grzyba znalazł ostatnio leśnik z Borów Tucholskich, prowadzący popularny profil na Facebooku "Borem Lasem Wodą Bagnem". Grzyb był na tyle wyjątkowy, że leśnik postanowił zaprezentować go internautom.

Chodzi o sromotnika smrodliwego. Ten gatunek, jak wskazuje jego nazwa, wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. Ale od kolegów kapeluszników wyróżnia go coś jeszcze - charakterystyczny kształt. To jemu zawdzięcza przydomek "bezwstydny".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby wykręcać czy wycinać? Leśnicy rozwiali wszelkie wątpliwości
Łacińska nazwa grzyba (Phallus impudicus), z nastawieniem na słowo "Phallus" określa nam przybliżony kształt dojrzałego owocnika. Zresztą niech każdy sam sobie odpowie na pytanie co mu przypomina - pisze żartobliwie leśnik.

Sromotnik smrodliwy rośnie głównie w wilgotnych, zacienionych lasach. W początkowej fazie rozwoju przypomina jajko, które częściowo zakopane jest w ziemi. Jajo, nazywane "czarcim", jest jadalne! Wystarczy zdjąć z niego skórkę. Jak wskazuje leśnik, w smaku przypomina rzodkiewkę.

Z czasem owocnik przyjmuje formę trzonu zakończonego główką ze "zgnitozielonej galaretowatej substancji, zawierającej zarodniki grzyba". Dojrzała forma grzyba nie zachęca do jej spożycia.

Wraz z rozwojem owocnika zmienia się nie tylko jego wygląd, ale i zapach. Z przyjemnie rzodkiewkowego za młodu, do ciut mniej przyjemnego bukietu mieszanki woni trupa, padliny i puszki makreli otworzonej przez tydzień w ciepły letni dzień - wyjaśnia leśnik.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić