Truskawki to owoce, które cieszą się ogromną popularnością. Można je spożywać na wiele różnych sposobów, a ich smak jest niezwykle przyjemny dla podniebienia. Co więcej, nie są one źródłem dużej ilości kalorii, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Są one również bardzo zdrowe, ze względu na wysoką zawartość witaminy C, witamin z grupy B oraz fosforu.
Sezonowe owoce, takie jak truskawki, to doskonały wybór dla osób na diecie. W 100 gramach tych owoców znajduje się zaledwie około 32 kcal. Niemniej jednak, niektóre osoby powinny z nich zrezygnować. Istnieją bowiem leki, które nie idą w parze z truskawkami i mogą prowadzić do niepożądanych reakcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki a leki. Kto powinien uważać?
Osoby przyjmujące leki antyhistaminowe powinny zachować szczególną ostrożność. Truskawki powodują bowiem bezpośrednie uwalnianie histaminy z komórek. Dla alergików jedzenie tych owoców może skończyć się wysypką, biegunką, astmą oskrzelową, a nawet zaburzeniami rytmu serca.
Nietolerancja histaminy jest bardzo częsta, choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Jeśli więc zauważysz u siebie swędzące zmiany skórne po spożyciu truskawek lub masz skłonność do alergii, lepiej zrezygnuj z tych owoców.
W przypadku uczulenia na salicylany również lepiej unikać truskawek. Objawy uczulenia na estry kwasu salicylowego mogą objawiać się pokrzywką, nieżytem nosa, obrzękiem naczynioruchowym, a nawet atakami duszności i reakcją anafilaktyczną.
Przyjmowanie beta-blokerów także nie idzie w parze z jedzeniem truskawek. Leki stosowane w dolegliwościach kardiologicznych podnoszą poziom potasu we krwi, zupełnie jak sezonowe owoce.
Czytaj także: Zbadali truskawki z dużych sieci. Szokujące wnioski
Truskawki są bogate w potas, dlatego przyjmując beta-blokery lepiej zrezygnować z owoców, by nie doprowadzić do hiperkaliemii. Skutkiem może być osłabienie mięśni oddechowych, zmęczenie oraz spowolnione tętno.