Dodawanie lubczyku do ulubionych potraw niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. W tej roślinie można znaleźć m.in. potas, fosfor, kwasy organiczne, olejki eteryczne, fitosterole, witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Lubczyk wpływa korzystnie na trawienie, usprawnia pracę układu moczowego, sercowo-naczyniowego, oddechowego i pomaga oczyścić organizm z toksyn. W swoim codziennym jadłospisie lubczyk powinny uwzględnić przede wszystkim osoby ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL we krwi. Domowe mikstury na bazie tego zioła obniżają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Okłady z liści lubczyku można stosować jako lekarstwo na łuszczycę i zmiany trądzikowych. Wywar z lubczyku podnosi odporność na wirusy i bakterie, zwalczy objawy grypy i przeziębienia, skutecznie usunie śluz zalegający w płucach i przyspieszy przemianę materii. Sprawdzi się również w leczeniu wrzodów żołądka, problemów z prostatą i kamicy nerkowej.
Żeby przygotować leczniczy napar, należy jedną łyżkę zmielonych lub drobno posiekanych liści lubczyku wsypać do kubka i zalać szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy i napar parzymy przez 15 minut. Po tym czasie przecedzamy miksturę i pijemy. Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości mikstury, należy ją spożywać dwa razy dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.