Guma do żucia nie zawiera zbyt wielu składników. Są tu słodziki, substancje nadające odpowiedni smak, zmiękczacze, kwasy i poliizobutylen, którego używa się również do produkcji piłek do koszykówki - informuje "Daily Mail".
Każdy pokarm przechodzi przez trzy główne fazy w naszym organizmie. Są to przeżuwanie, wystawienie na proces działania enzymów i trawienie w żołądku. Guma do żucia opiera się już pierwszej z nich z oczywistych względów. Gdyby dało się ją pogryźć na niewielkie kawałki, nie byłaby dobrą gumą do żucia. Co dalej? Enzymy są w stanie poradzić sobie z każdym składnikiem oprócz polimerów gumy. Podobnie soki trawienne nie są w stanie nic z nimi zrobić.
Nie oznacza to jednak, że guma będzie leżała w żołądku przez siedem lat. Co prawda jej resztki nie zostaną strawione, jednak nasz organizm nie będzie mia problemu z pozbyciem się resztek w ciągu jednego, dwóch dni.
Autor: Bartosz Nowak
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.