Żurek wg Makłowicza. Ten składnik jest dla niego najważniejszy!

5

Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Swoim sprawdzonym przepisem na to tradycyjne danie podzielił się Robert Makłowicz. Uwielbiany przez Polaków podróżnik dodaje do zupy pewien składnik, który perfekcyjnie podkręca jej smak.

Żurek wg Makłowicza. Ten składnik jest dla niego najważniejszy!
Przepis na wielkanocny żurek wg Makłowicza (AKPA, Pixabay)

Święta wielkanocne nie mogę się obyć bez żurku. To zupa z wieloletnią tradycją i każda gotująca osoba ma na nią swój własny przepis, który jednak zawsze można nieco uświetnić.

Robert Makłowicz opracował idealny przepis na żurek, który zasmakuje każdemu. Dla podróżnika najważniejsze jest, by żurek był mocno... czosnkowy!

Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek - wyznał niegdyś Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niecodzienne zastosowania musztardy. Te domowe patenty zaskakują

Przepis na żurek wg Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki

  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 100 g wędzonej szynki
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki zakwasu
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, duża szczypta suszonego majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis na żurek wg Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • Wodę wlej do garnka, włóż żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około godzinę
  • Szynkę pokrój w kostkę, dorzuć do wywaru
  • Ziemniaki obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj do miękkości
  • Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek i mąkę. Wszystko energicznie wymieszaj, aż powstanie zasmażka
  • Na patelnię dodaj chochlę wywaru, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo wlej zawartość patelni do garnka, ponownie wymieszaj
  • Do zupy dodaj zakwas, dopraw przyprawami
  • Podawaj z chlebem, jajkami i białą kiełbasą
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić